ΕΚΤ και Βόρεια Κορέα ανησυχούν τις αγορές

ΕΚΤ και Βόρεια Κορέα ανησυχούν τις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα χρηματιστήρια με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,07% και τον S&P 500 να χάνει 0,8% λίγη ώρα πριν το κλείσιμο. Και η Ευρώπη κινήθηκε πτωτικά με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς παρατείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ζητούμενο είναι τυχόν ενδείξεις περί των προθέσεων της τράπεζας για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 2 τρισ. ευρώ ή για τα επίπεδα των επιτοκίων. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναβάλει η ΕΚΤ τη μείωση του QE εξαιτίας της ενίσχυσης του ευρώ έπληξε τις μετοχές του τραπεζικού τομέα, με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί κατά 1,6% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Το ευρώ έχει βέβαια υποχωρήσει από τα 1,20 δολάρια στα οποία αναρριχήθηκε προ ημερών, αλλά παραμένει ενισχυμένο στα 1,1904 δολάρια. Αιτία της ανησυχίας είναι ότι οι τράπεζες προσβλέπουν σε άνοδο των επιτοκίων και επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία τους που έχει πληγεί από τα αρνητικά επιτόκια.

Ετσι, οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, Banco Santander, BNP Paribas, UniCredit και Deutsche Bank υποχώρησαν όλες από 1,7% ώς 1,9%. Παρά το αρνητικό κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο, ορισμένοι αναλυτές αναβάθμισαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς εκτιμούν πως αναπόφευκτα θα επωφεληθούν τελικά όταν η ΕΚΤ περιορίσει τις αγορές ομολόγων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,1%, χάνοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,3%. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,52%, ο CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,341%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με υποχώρηση 0,24% και ο IBEX 35 με υποχώρηση 0,62%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε χθες ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με οριακά κέρδη 0,18%. Παράλληλα, το πετρέλαιο κινείτο χθες το βράδυ ελαφρώς ανοδικά, με το αργό ΗΠΑ στα 48,64 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 53,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διατηρεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και κινείτο το βράδυ στα 1.338,100 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή