Στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι η εταιρεία των «Angry Birds»

Στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι η εταιρεία των «Angry Birds»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του δημοφιλούς παιχνιδιού Angry Birds, η δημιουργός εταιρεία Rovio Entertainement σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι μέσω δημόσιας προσφοράς (ΙPO), στην προσπάθειά της να βρει κεφάλαια που θα ενισχύσουν την παρουσία της στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Κατζ Χεντ και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα πουλήσουν κομμάτι του μεριδίου τους και η Rovio θα προσφέρει νέες μετοχές, των οποίων η αξία αποτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Παρότι η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν γνωστοποιήσει τη χρηματιστηριακή αξία της, πηγές με γνώση του θέματος επισήμαναν τον προηγούμενο μήνα στο Bloomberg ότι η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 2 δισ. δολ.

Η εταιρεία Rovio γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού Angry Birds το 2009, ωστόσο η επιχείρηση δεν κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις το 2011, καθώς νέα παιχνίδια αντίπαλων εταιρειών άρχισαν να προσελκύουν μεγάλο μερίδιο του κοινού. Βασικοί πλέον ανταγωνιστές της είναι η φινλανδική δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών Supercell, η οποία έχει αναλάβει την προώθηση του διάσημου παιχνιδιού Clash of Clans καθώς και η σουηδική King, δημιουργός του Candy Crush Saga.

Παρότι το 2015 τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν και η Rovio μείωσε κατά ένα τρίτο το προσωπικό της, το 2016 η μετουσίωση του παιχνιδιού σε ταινία με τον τίτλο «Angry Birds», σε συνδυασμό με την κυκλοφορία νέων παιχνιδιών, εκτόξευσαν τη φήμη της εταιρείας και ενίσχυσαν τις πωλήσεις της.

Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις της εταιρείας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 153 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 42 εκατ. έναντι 11 εκατ. το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία ανακοίνωσε, ενόψει και της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι, ότι αναμένει να καταγράψει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις και στα κέρδη της το 2017. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές στον κλάδο της τεχνολογίας επισήμαναν στο πρακτορείο Reuters ότι η Rovio εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργήσει νέα πνευματική ιδιοκτησία για να ενισχύσει τη φήμη της. Η διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει την επικείμενη ταινία «Angry Birds 2».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή