NAFTA: σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

NAFTA: σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζονται επικίνδυνα οι πιθανότητες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) σε καίρια ζητήματα ύστερα από διαπραγματεύσεις επί πέντε διαδοχικά 24ωρα στην Πόλη του Μεξικού. Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα πιο φλέγοντα, σχολίασαν πηγές του Bloomberg. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από τη NAFTA, κάτι που είχε επαναλάβει κατά καιρούς στην προεκλογική εκστρατεία. Τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού είναι στα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και συμμετέχοντες σε αυτόν τον γύρο συνομιλών. Πολλοί θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος μικρομεσαίων επιχειρήσεων (CCE) του Μεξικού, Χουάν Πάμπλο Καστάνον, δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε θέματα όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή οικονομία. Εν τούτοις, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε βελτίωση στα επίμαχα θέματα των αυτοκινητοβιομηχανιών και της εργασίας. Ο επόμενος γύρος έχει δρομολογηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Οττάβα του Καναδά. Ο εκπρόσωπος των αγροτών του Μεξικού, Μπόσκο ντε λα Βέγκα, σχολίασε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις δρομολογούνταν ανά πεντάμηνο και όχι ανά δεκαπενθήμερο, που ισχύει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή