Δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά

Δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε χθες τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες και εξέπληξε τους οικονομικούς κύκλους όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων πριν από το τέλος του έτους. Υποσχέθηκε, ωστόσο, να παρακολουθήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η άνοδος του κόστους δανεισμού για τα χρεωμένα νοικοκυριά της χώρας. Πρόκειται για αύξηση 25 μ.β. στο 1% ενώ έχει προηγηθεί μία ακόμη τον Ιούλιο. Ετσι ο Καναδάς επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα επιτοκίων καθώς όπως όλες οι μεγάλες οικονομίες είχε μειώσει το κόστος δανεισμού στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την κίνηση είχε προβλέψει μόνο μια μικρή μειονότητα οικονομολόγων με την πλειονότητα να τοποθετεί τη δεύτερη αύξηση τον Οκτώβριο. «Μάλλον θεώρησαν πως η οικονομία είναι πολύ ισχυρή για να χρειάζεται τη στήριξη των χαμηλών επιτοκίων που εγκυμονούν κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού», σχολίασε ο Σαλ Γκουατιέρι, οικονομολόγος της BMO Capital Markets.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ερικ Τεορέτ, αναλυτή συναλλάγματος στη Scotiabank, η απόφαση βασίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα της οικονομίας. Η αγορά θεωρούσε δεδομένη την επικείμενη αύξηση καθώς είχαν προηγηθεί δύο μειώσεις το 2015, όταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου έπληξε την οικονομία της χώρας. Το πρόβλημα είναι, πάντως, το υψηλό χρέος των Καναδών καταναλωτών και των καναδικών νοικοκυριών, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες ενώ έχουν υποχωρήσει οι τιμές των ακινήτων. Στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή