Επιστολή Αλιβιζάτου προς ΕΣΡ

Επιστολή Αλιβιζάτου προς ΕΣΡ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές στο ΕΣΡ και σε όλα τα ΜΜΕ –τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά– θα αποστείλει ο Νίκος Αλιβιζάτος ζητώντας ίση μεταχείριση των διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα. Στην επιστολή προς την ΕΡΤ θα γίνεται έκκληση και για τη διοργάνωση τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού debate, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι διεκδικητές, ενώ κατά πληροφορίες πρόθεση του συνταγματολόγου είναι την επόμενη εβδομάδα να διοργανώσει και μεγάλη εκδήλωση με όλους τους υποψηφίους μέσω της οποίας θα αρχίσει πανηγυρικά η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ολα τούτα, ωστόσο, συμβαίνουν χωρίς να έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της εξ αποστάσεως ψήφου, την οποία φέρονται να επιθυμούν (μαζί με τη συμβατική) όλες οι πλευρές πλην της Χαρ. Τρικούπη. Οπως εξηγούσαν χθες συνεργάτες της κ. Γεννηματά, προφανώς η ίδια δεν διαφωνεί με την προοπτική να υπάρξει και ηλεκτρονική ψήφος και θα περιμένει και τις απαντήσεις που θα δώσουν σήμερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις οποίες απευθύνθηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου (έχουν ερωτηθεί αν μπορούν να διασφαλίσουν τόσο το αδιάβλητο της διαδικασίας, όσο κυρίως την ταυτοπροσωπία όσων θελήσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως). Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επιμένοντας μέχρι κεραίας στον όρο που έχει θέσει η Χαρ. Τρικούπη να υπάρξει προγενέστερη αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, έκαναν και μία ακόμη επισήμανση. Οτι σε καμία πολιτική εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη, είτε ενδοκομματική είτε εθνική, δεν έχει εφαρμοσθεί η εξ αποστάσεως ψήφος, χωρίς σε κάποιο προγενέστερο στάδιο να μην έχουν ταυτοποιηθεί με προσωπική παρουσία τους οι «ηλεκτρονικοί» ψηφοφόροι. Κάτι που υπογραμμίζεται ότι ελέχθη και στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου με την επίκληση ακόμη και διεθνούς βιβλιογραφίας που αναδεικνύει τους τεχνολογικούς κινδύνους της εξ αποστάσεως ψήφου, αλλά εντέλει αποφασίστηκε τη λύση να τη δώσουν οι εταιρείες τηλεφωνίας, οι οποίες θα πουν αν μπορούν να αναλάβουν την αντίστοιχη ευθύνη (ενδιαφέρον για τη διαδικασία έχουν εκδηλώσει κυρίως η Vodafone και η Cosmote).

Εν τω μεταξύ, αύριο πέφτει και τυπικά η αυλαία της υποβολής υποψηφιοτήτων καθώς λήγει η σχετική προθεσμία. Μέχρι στιγμής, οι δεδομένοι διεκδικητές είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης, και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (το δήλωσε χθες), ενώ αύριο θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Νίκος Ανδρουλάκης και πιθανότατα ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ) Απ. Πόντας. Επομένως το πιθανότερο είναι οι διεκδικητές να είναι τελικά οκτώ, καθώς χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου διέψευσε όπως αναμενόταν τις φήμες ότι θα ήταν ο ίδιος υποψήφιος, και αντί κάποιου αντιπροσώπου του επέλεξε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ιδεολογικών αρχών του νέου φορέα (και για την επόμενη μέρα των εκλογών) στο οποίο θα κληθούν να πάρουν θέση οι υποψήφιοι, για να επιλέξει το ΚΙΔΗΣΟ ποιον θα στηρίξει.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν αρνούνταν ότι ο ίδιος στην παρούσα φάση επιφυλάσσει στον εαυτό του έναν ρόλο εγγυητή της ενότητας του χώρου. Ωστόσο και μόνον το γεγονός ότι το ΚΙΔΗΣΟ δήλωσε χθες ότι ακόμη και μετά την 5η Νοεμβρίου θα διατηρήσει την πλήρη πολιτική αυτονομία του, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δείχνει πόσο αχαρτογράφητα είναι τα πολιτικά νερά στα οποία όλος ο χώρος έχει βουτήξει. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι κανείς ακόμη δεν μπορεί να απαντήσει ποιοι και με ποιον τρόπο θα εκλεγούν μέλη του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος, καθώς αυτό θα επακολουθήσει της εκλογής αρχηγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή