Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Αστακομακαρονάδα και πίτα καλαμάκι

Κύριε διευθυντά
Μεγάλη η αγωνία εντός και εκτός κυβέρνησης για το αν ο Τσίπρας θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν μπορείς με «πίτα καλαμάκι» να φτιάξεις αστακομακαρονάδα.

Τι να συγκρίνουμε; Τη φινέτσα του Κατσιφάρα με αυτήν του Φίλη; Την άνεση του Βαγγέλη του Γιαννόπουλου με τη χαλαρότητα του Φλαμπουράρη; Τα «γκουρμέ» της Μερκούρη με τα γεμιστά της Φωτίου; Την κορμοστασιά του Χαραλαμπόπουλου με του Βούτση; Τον μπον βιβέρ Τσοχατζόπουλο με τον «φοιτητή» Τσακαλώτο ή τον Κουρουμπλή του ΠΑΣΟΚ με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι μένει; Μόνο η πολύ καλή μίμηση της φωνής του Ανδρέα από τον Αλέξη, αλλά και αυτή άμα κλείσεις τα μάτια περισσότερο θυμίζει Χάρρυ Κλυνν των Eighties.

Ασ’ το, δεν γίνεται...

Π. ΤΑσσιος

Για τις επόμενες γενιές ρε γ...

Κύριε διευθυντά
Οι ζυμώσεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να διαμορφώσουν ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο στην οποία εισερχόμαστε. Τα ΜΜΕ μας προετοιμάζουν συστηματικά. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι διεκδικητές της αρχηγίας, έχουν διακηρύξει ότι το ΠΑΣΟΚ (καρδιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) κατέβαλε μεγάλο τίμημα (με την προσγείωση των εκλογικών του επιδόσεων από μεγάλα διψήφια ποσοστά στο 5%-6%) και συνεπώς έχει εξιλεωθεί για τα μεγάλα του σφάλματα. Κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναφερθεί σε αυτό πολλές φορές.

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έθεσε τον πήχυ υπερβολικά υψηλά, τονίζοντας ότι «όσοι τον τιμήσουν με την ψήφο τους ουσιαστικά θα εκλέξουν τον αυριανό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»! Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διεργασιών ο κ. Ραγκούσης και κάθε άλλος υποψήφιος θα καταστήσει σαφές ότι δεν επιδοκιμάζει την πολιτική του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Α. Παπανδρέου, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έπληξε μεταπολεμικά τη χώρα (2007-2008) διακήρυττε προς τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας «Ολα τα κιλά, όλα τα λεφτά»...

Η προσωπική μου γνώμη είναι, αν έγκαιρα ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση οικονομικού σχεδίου-ασπίδα στην επερχόμενη οικονομική κρίση, συνεργαζόμενος με τον –ανεπαρκέστατο– όπως απεδείχθη πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οι εξελίξεις για τη χώρα δεν θα ήταν τόσο ολέθριες. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε! Το μέγα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους υποψήφιους είναι: Σε ποιο βαθμό αλλάξαμε στα δύσκολα αυτά χρόνια, ώστε οι μελλοντικές ελληνικές γενιές να υφίστανται λιγότερο ασφυκτική πίεση από τους πιστωτές;

Ανδρέας Μαρωνίτης

Εύγε, Ελληνα Αντετοκούνμπο

Κύριε διευθυντά
Πολύ ωραία τα περιέγραψε στο άρθρο της «Μαύρη πέτρα» (24/8/17) η εξαίρετη δημοσιογράφος σας Αριστοτελία Πελώνη. Ποιος γνώριζε τον Γιάννη πριν από μερικά χρόνια, μόνον ο προπονητής του, που του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια και οι μικροί φίλοι του που έπαιζαν μαζί του. Πότε ενδιαφέρθηκε το υπουργείο Αθλητισμού για τα ταλέντα σε όλα τα αθλήματα; Ποτέ. Ηδη πολλοί αθλητές που έχουν κατακτήσει υψηλές επιδόσεις και διακρίσεις, έχουν καταγγείλει την πολιτεία για την αδιαφορία της. Οι περισσότεροι γυμνάζονται εκτός Ελλάδος και γι’ αυτό έχουν καλές επιδόσεις, διότι στο εξωτερικό βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος, την εμπιστοσύνη, την υποδομή, την κατανόηση και την αξιολόγηση, δηλαδή τα αντίθετα από ό,τι τους διαθέτει η χώρα τους. Ας μας πει κάποιος ποια πρόοδος έχει γίνει στο ποδόσφαιρο και με τους χούλιγκαν στα γήπεδα ή τα στημένα παιχνίδια. Απολύτως τίποτε.  Η Ελλάδα χρειάζεται μια Θάτσερ που έδωσε για πάντα τέλος στους χούλιγκαν της Αγγλίας. Ποτέ δεν θα επιστρέψουν οι Ελληνες που προοδεύουν εκτός Ελλάδος, αλλά προβάλλουν με τον τρόπο τους την πατρίδα όταν πρέπει και όπως πρέπει. Μπράβο, Γιάννη Αντετοκούνμπο, μείνε εκεί που σε αγκάλιασαν, είδαν το ταλέντο σου και σου δείχνουν εμπιστοσύνη, θα πας ακόμα πολύ ψηλά, είσαι πολύ καλός αθλητής, χαμηλών τόνων και πολύ Ελληνας, όπως όλοι μας οι κάτοικοι του εξωτερικού.

Δημήτρης Σκεπαρνιάς, Γενεύη

Ενας υπουργός για την Ευρωζώνη

Κύριε διευθυντά
Η αναγραφείσα πληροφορία ότι ο πρόεδρος Μακρόν κατά την ομιλία του στην Πνύκα θα αναφερθεί, πλην άλλων, σε θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης κινείται σε απολύτως ορθή κατεύθυνση. Επανειλημμένως έχω τονίσει και υποστηρίξει την ανάγκη κατάστρωσης ενός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Ευρωζώνης με έμφαση, πλην άλλων, και τον έλεγχο των αποφάσεων του Συμβουλίου που λαμβάνονται στο πλαίσιό της. Ο τελευταίος θα μπορούσε, αυτονοήτως, να ανατεθεί στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η θεσμική αυτή ενίσχυση της Ευρωζώνης πέραν του ότι θα εξασφάλιζε τη λειτουργία της δημοκρατικής αρχής και της αρχής της εθνικής κυριαρχίας στην οικονομική διακυβέρνηση της Ε.E., θα αποτελούσε και μία εγγύηση ότι η οικονομική διακυβέρνηση στο αποφασιστικό επίπεδό της λειτουργεί με την αρχή της νομιμότητας και όχι την αρχή της ισχύος, φαινόμενο που έχει ήδη αντιμετωπιστεί αρκετά επιτυχώς στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γ.-Ε. Καλαβρος, Καθηγητής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης του ΔΠΘ

Να στηθεί γέφυρα Λυκείου-ΑΕΙ

Κύριε διευθυντά
Επιτέλους θα έπρεπε να δείξουν λίγη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευαισθησία οι κ. Τσίπρας και Γαβρόγλου. Περιπαίζουν τους νεαρούς μαθητές... υποψήφιους ψηφοφόρους με ύπουλες, αμελέτητες εξαγγελίες. Παίζουν επιπόλαια με τις αγωνίες των γονιών τους! «Κατάργηση» Πανελληνίων, προφανώς λάθος κίνηση. Φυσικά κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά το ισχύον αποδείχτηκε ικανοποιητικά αποδεκτό και κυρίως αδιάβλητο. Το απολυτήριο-εισιτήριο για τα ΑΕΙ και το μορφωτικό επίπεδο των φοιτητών πρέπει να έχει αξία με βεβαιωμένη την ελάχιστη προκαθορισμένη συγκεκριμένη βάση γνώσεων και ικανοτήτων. Προαπαιτείται ελεγχόμενος καθορισμός συγκεκριμένου σταθερού μαθησιακού προγράμματος και επιπέδου αποδεκτού και από τα ΑΕΙ. Απαραίτητα, να ελέγχεται η απόδοση των μαθητών στα απαιτητά μαθήματα και η αποτελεσματικότητα των διδασκόντων για επίτευξη του τελικού καθορισμένου στόχου. Οι στόχοι, επιβεβλημένου μαθησιακού επιπέδου, για τα βασικά και αναγκαία μαθήματα, που απαιτούν τα κατά κατηγορίαν ΑΕΙ, θα ελέγχονται μερικώς κατά την Α΄ Λυκείου, σταδιακά κατά τη Β΄ και απόλυτα στην Γ΄ Λυκείου. Θα αναφέρεται και θα ελέγχεται η πρόοδος και αποτελεσματικότητα της στοχευμένης διδασκαλίας, με μηνιαίους απολογισμούς τήρησης, με τακτικές εξεταστικές δοκιμασίες, υποκείμενες στον διορθωτικό έλεγχο κεντρικού συμβουλίου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με φορείς των ΑΕΙ. Νοείται φυσικά ότι θα καθοριστεί αντικειμενική βαθμολόγηση, με συγκεκριμένα σταθερά σταθμευμένα κριτήρια. Αρα: (α) καλύπτεται απαραίτητα και αποτελεσματικά η συγκεκριμένη από κοινού με τα ΑΕΙ καθορισμένη στόχευση και ύλη μαθημάτων ως εφοδίων εισαγωγής (β) ελέγχεται συνεχώς και αξιολογείται η απόδοση των διδασκόντων (γ) υπάρχει απόλυτη και ειλικρινής συνεργασία Μ.Ε. και ΑΕΙ. Μόνο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι στοχεύει γενικά στην αναβάθμιση μορφωτικού μαθησιακού επιπέδου για όλους και συνεπώς και η... «επάρατος αριστεία»! Αλλά αποκτά αξία το απολυτήριο: (α) για τα ΑΕΙ (β) γενικά για όπου απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, αλλά (γ) θα είναι σεβαστό και στο εξωτερικό! Αν είμαστε έτοιμοι, και εφαρμόσουμε όλα αυτά, ας καταργήσουμε τις Πανελλήνιες!

Δημ. Γ. Σμυρλής, Συντ/χος Λυκειάρχης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ