ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικαστήριο ζήτησε την απελευθέρωση του πρώην εκπροσώπου του HDP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τουρκικό δικαστήριο ζήτησε την απελευθέρωση ενός βουλευτή που έχει διατελέσει εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του κόμματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Αϊχάν Μπιλγκέν κατά τη μηνιαία εξέταση της κράτησής του, μετά τη σύλληψή του στο Ντιγιάρμπακιρ με την κατηγορία ότι ανήκει σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.

Ο Μπιλγκέν έχει διατελέσει εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP.

Αυτή τη στιγμή εννέα βουλευτές του κόμματος αυτού κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους, ενώ περισσότεροι από 70 εκλεγμένοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία που συνδέονται με το κόμμα έχουν προφυλακιστεί σε σχέση με έρευνες που συνδέονται με την τρομοκρατία και έχουν αντικατασταθεί από κρατικούς αξιωματούχους. Χιλιάδες μέλη του HDP έχουν επίσης συλληφθεί.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ τρομοκρατική οργάνωση. Το HDP αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Παράλληλα το τουρκικό κοινοβούλιο έχει αφαιρέσει την κοινοβουλευτική ιδιότητα από τέσσερις βουλευτές του HDP, μεταξύ αυτών και η συμπρόεδρός του Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Το HDP εξέλεξε 59 βουλευτές στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, REUTERS)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ