ΣΕΒ: Νέο modus vivendi για εργασιακές σχέσεις

ΣΕΒ: Νέο modus vivendi για εργασιακές σχέσεις

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού μείγματος συλλογικών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βρουν ένα νέο modus vivendi στις εργασιακές σχέσεις ώστε η χώρα να μην επαναλάβει τα αδιέξοδα των εργασιακών πρακτικών του παρελθόντος, που συνέβαλαν στην κρίση που μας έφερε στη σημερινή δυσμενή κατάσταση.

Tο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που ίσχυε πριν από την κρίση αγνοούσε την αναγκαία διασύνδεση της μακροχρόνιας εξέλιξης των μισθών με την εξέλιξη της παραγωγικότητας, και την ανταγωνιστικότητα των κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Για προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που είναι πιθανόν να προκαλέσει το νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης. H άδικη στοχοποίηση του έντιμου επιχειρηματία με τη θεσμοθέτηση αυτοματοποιημένων εξώδικων και δικαστικών ενεργειών εναντίον του από τους ίδιους τους εργαζομένους του, στις περιπτώσεις μη υπαίτιας καταβολής δεδουλευμένων, γεννά εύλογα ερωτήματα για το αν και κατά πόσον η Πολιτεία νομοθετεί παίρνοντας μέτρα που να διαπνέονται από δικαιοσύνη για όλα τα μέρη ή πετάει, χωρίς ουδεμία εξέταση ευθύνης, κυριολεκτικά στην πυρά όποιον σε αυτήν τη χώρα προσφέρει εργασία και αγωνιά για τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Παραμονές της ΔΕΘ, «η κυβέρνηση από τη μία συναντά επιχειρήσεις και εντυπωσιάζεται από το επιχειρείν που παλεύει καθημερινά και συνεχίζει να είναι εδώ, ενώ από την άλλη, στη Βουλή ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ενεργοποιεί τη διχόνοια στις επιχειρήσεις, υπονομεύοντας τα σημαντικότερα αγαθά που είναι ο διάλογος και η εργασιακή ειρήνη», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή