Φλόριντα: Γιατί η περιοχή είναι σήμερα πιο ευάλωτη στους τυφώνες

Φλόριντα: Γιατί η περιοχή είναι σήμερα πιο ευάλωτη στους τυφώνες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λόγος που ένας τυφώνας στη Φλόριντα μπορεί να αποδειχθεί σήμερα απείρως πιο καταστροφικός σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 είναι απλός: η κεντρική και νότια πολιτεία έχουν αναπτυχθεί με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα έκτοτε. Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια ανθρώπους. Απαστράπτοντες ουρανοξύστες και κτιριακά συγκροτήματα ξεπηδούν κατά μήκος της παραλίας του Μαϊάμι και άλλων παράκτιων περιοχών. Πανάκριβες περιουσίες βρίσκονται στην πορεία της θεομηνίας.

Η Φλόριντα έχει συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ραγδαία ανάπτυξη έχει καταστήσει την ακτογραμμή της πολύ πιο ευάλωτη σε σχέση με παλιότερα.

«Η Φλόριντα έχει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία 40 χρόνια», εξηγεί η Μέγκαν Λίνκιν, ειδική σε θέματα φυσικών καταστροφών στη Swiss Re. «Αν δεις φωτογραφίες του Μαϊάμι το 1926, όταν ένας τυφώνας κατηγορίας 4 κατέστρεψε την πόλη, είναι σχεδόν αγνώριστο», προσθέτει.

Μια παρόμοια δυναμική παρατηρείται σε όλες τις ΗΠΑ, από τη Φλόριντα μέχρι τη Λουιζιάνα και το Τέξας. Το 2016 το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε ότι οι τυφώνες στοιχίζουν κατά μέσον όρο 28 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% από σήμερα ώς το 2075. Η μισή από αυτή την προβλεπόμενη αύξηση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της στάθμης των υδάτων, που καθιστούν τους τυφώνες και τις καταιγίδες πιο σφοδρούς, αν και προς το παρόν οι ακριβείς συνέπειες αποτελούν πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των επιστημόνων.

Σήμερα 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν και το 2075 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή