Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικοινωνίας τους. Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν το γεγονός ότι η Πιονγιάνγκ αγνοεί κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη. 

 
«Στη συνομιλία αναφέρθηκε ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές του παγκόσμιου περιορισμού των πυρηνικών όπλων και δημιουργούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε το Κρεμλίνο με ανακοίνωση του, μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας. 
 
«Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι η επίλυση αυτής της οξείας κρίσης είναι δύνατη μόνο μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων, δηλαδή μέσω της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», συνέχισε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των υπουργών Εξωτερικών των χωρών τους. 

 
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξη της σε μία προοπτική επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στη Β. Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.   
 
«Υπήρξε συμφωνία ότι η ένταση αναφορικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας πρέπει να λυθεί ειρηνικά», ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθούν νέες σκληρές κυρώσεις στο απομονωμένο κράτος, ώστε το τελευταίο να αλλάξει την πορεία του.  

 
Σήμερα η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) επί του σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, απόφασης, καθώς απαιτούνται εννέα ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου το ψήφισμα να εγκριθεί.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν το αναφερόμενο σχέδιο απόφασης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τετάρτη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή