Η Τερέζα Μέι αυξάνει τους μισθούς για να κατευνάσει τη βρετανική κοινή γνώμη

Η Τερέζα Μέι αυξάνει τους μισθούς για να κατευνάσει τη βρετανική κοινή γνώμη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις μισθών για ορισμένες κατηγορίες ενστόλων ανακοίνωσε χθες η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης της Βρετανίας, που βλέπει την αγοραστική δύναμη να μειώνεται, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται. Οι πρώτοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι αστυνομικοί, καθώς οι μισθοί τους θα αυξηθούν κατά 2% αλλά και οι φύλακες των φυλακών, που θα δουν αυξήσεις 1,7%.

Πρόκειται για τις σημαντικότερες αυξήσεις που ανακοινώνονται τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς η κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε «παγώσει» τους μισθούς στο Δημόσιο τη διετία 2011 – 2012 και εν συνεχεία τις περιόρισε στο 1%. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις γίνονται βρίσκονται σαφώς κάτω του πληθωρισμού, που έχει υπερβεί τον στόχο του 2% τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο έφτασε στο 2,9%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 3%, τον Οκτώβριο.

Καθοριστικοί παράγοντες ήταν η υποχώρηση που γνώρισε η στερλίνα από τον Ιούνιο του 2016 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. Η ανοδική πορεία στην οποία έχουν οδηγηθεί οι τιμές καταναλωτή απασχολεί την Τράπεζα της Αγγλίας, που έχει έως τώρα αποφύγει μια ψηφοφορία σχετικά με το αν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια της στερλίνας, καθώς εκφράζει φόβους ότι θα πλήξει την οικονομία η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit.

Αναμένεται, πάντως, ότι στην ανακοίνωση που θα εκδώσει η τράπεζα μέσα στην εβδομάδα θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες, γι’ αυτό και οι αυξήσεις μισθών που ανακοίνωσε πρέπει να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες στον προϋπολογισμό.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι αυξήσεις των μισθών των αστυνομικών και των φυλάκων θα αποδειχθούν δαπανηρές, όταν το σύνολο των μισθών των δημοσίων και κρατικών υπαλλήλων ανέρχεται ήδη σε 180 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν σε 200 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Βρετανής πρωθυπουργού να αυξήσει τους μισθούς των ενστόλων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Μαρκ Σερβότκα, επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, χαρακτήρισε «ανεπαρκές» το μέτρο της κ. Μέι. Τόνισε, άλλωστε, πως «είναι μεν θετικό ότι αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση, αλλά όλοι δικαιούμαστε αύξηση στον μισθό μας. Κάθε εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα δικαιούται αύξηση μισθού που να υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό». Κατέληξε, έτσι, ότι όσο δεν αυξάνονται οι μισθοί κατά 2,9%, αντίστοιχα, με τον πληθωρισμό, δηλαδή, θα μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή