ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προτάσεις για την Ευρωζώνη από τον Μακρόν

REUTERS

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Σεν Μαρτέν, στις Γαλλικές Αντίλλες, που επλήγησαν σκληρά από τον τυφώνα «Ιρμα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στις 26 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, θα παρουσιάσει σε λεπτομερειακή μορφή τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται διπλωματική πηγή στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δώσει ήδη ένα γενικό σκαρίφημα των ιδεών του (προϋπολογισμός, υπουργός Οικονομικών και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης) με συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point και με την πρόσφατη ομιλία του στην Πνύκα. Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες πριν από τις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να μην εμπλέξει τις πρωτοβουλίες του στην εσωτερική πολιτική διαμάχη εκείθεν του Ρήνου.

Η χθεσινή ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση και το μέλλον της Ε.Ε. δεν χαροποίησε ιδιαίτερα το Παρίσι. Από τις προτάσεις Μακρόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκε μόνο τον διορισμό υπουργού Οικονομικών, όχι όμως σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. Γενικότερα, φάνηκε να απορρίπτει την πάγια γαλλική θέση για Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, επιμένοντας στην ενιαία προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσε μεν ότι η κυβέρνησή του «ακούει» τη φωνή των πολιτών που ανησυχούν για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, ωστόσο θα επιμείνει στην εφαρμογή της, καθώς έχει ρητή λαϊκή εντολή από τις πρόσφατες εκλογές. Οι ανησυχίες για πιθανή διεύρυνση των κινητοποιήσεων ενισχύθηκαν χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι συνδικάτα οδηγών φορτηγών –που ανήκουν σε μετριοπαθείς ομοσπονδίες και δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις– θα συμμετάσχουν στην απεργία της 25ης Σεπτεμβρίου.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ