ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα.  

«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματέυσεις με μια χώρα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου, που στέλνει πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φυλακή χωρίς κανέναν σαφή λόγο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γκάμπριελ στον ραδιοσταθμό SWR.

Επιπλεόν, ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει μια «νέα μορφή συνεργασίας» στη διάρκεια των συζητήσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας, τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα σχεδιάγραμμα για άλλες χώρες όπως η Τουρκία. 

Oι δηλώσεις του Γκάμπριελ έρχονται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με τις τελευταίες συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους» και τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ περί βέτο σε μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. 

Η καγκελάριος και ο κεντροαριστερός διεκδικητής της καγκελαρίας, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσαν αμφότεροι στη διάρκεια της τηλεμαχίας τους μερικές εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ότι θα επιδιώξουν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ