Διάγγελμα συμφιλίωσης στη Μιανμάρ

Διάγγελμα συμφιλίωσης στη Μιανμάρ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίδακες καπνού φτάνουν την αυγή ώς τον ουρανό της Μιανμάρ, αναφέρει δημοσίευμα του Economist. Κάθε απόγευμα, μπορεί κανείς να δει τις φλόγες στη βάση τους. Ολόκληρη την εβδομάδα τα χωριά καίγονταν στο βόρειο κρατίδιο Ραχίν, όπου κατοικούν οι Ροχίνγκια, μια θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα. Οι πρόσφυγες καταφεύγουν στο Μπανγκλαντές μέσω των ορυζώνων, των γεμάτων με λάσπες βουνοκορφών, αλλά και των πλοίων στο ποτάμι Ναφ που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη συστηματική βία του στρατού της Μιανμάρ, όπως εξάλλου και από τις ένοπλες συμμορίες της Ραχίν, κάποιες εθνικιστικές ομάδες. Στο τέλος του δρόμου της Φιλίας Μιανμάρ – Μπανγκλαντές, σε μικρή απόσταση από συνοριακό φράκτη, κοντά στην πόλη Γκουμντούν, υπάρχει ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο που διαρκώς μεγαλώνει. Ενας συνοριοφύλακας του Μπανγκλαντές δείχνει προς μια βουνοκορφή που φλέγεται. Πρόκειται για έργο του στρατού της Μιανμάρ που κατακαίει σπίτια.

Ο Νουρούλ Ισλάμ, ένας τριαντάχρονος αγρότης, λέει ότι εγκατέλειψε το χωριό Ραζαμπίλ την περασμένη εβδομάδα όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των αγροτών και έβαλαν φωτιά στα σπίτια. Οι γυναίκες χωρίστηκαν από τους άνδρες και οι στρατιώτες βίασαν τη 13χρονη αδελφή του, Καντίζα. Οι συμμορίες της Ραχίν εξοπλισμένες με ξίφη κατακρεούργησαν το σώμα της. Και ο πατέρας της οικογένειας σκοτώθηκε.

Η ηγέτις της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την κρίση στις δυτικές επαρχίες, ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι «θα μιλήσει για την εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη» στο διάγγελμα που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση στις 19 Σεπτεμβρίου, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζάου Χτάι.

Ξεριζωμός

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 379.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, για να γλιτώσουν από την καταστολή που ασκεί ο στρατός της Μιανμάρ. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις από αντάρτες Ροχίνγκια.

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σου Κι δέχεται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή που έχει τηρήσει όσον αφορά την τύχη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας. Οι πρόσφυγες φτάνουν στο Μπανγκλαντές εξουθενωμένοι και πεινασμένοι, αφού αναγκάζονται να περπατούν πολλές ημέρες υπό βροχή.

Οι τοπικές αρχές αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την ανθρωποθάλασσα, που έχει φτάσει σε πρωτοφανές μέγεθος. Η Σου Κι, το πρώην σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα της Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής χούντας, ακύρωσε νωρίτερα το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή