Κύπρος: Ο πρώην αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων μιλά για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Κύπρος: Ο πρώην αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων μιλά για το πραξικόπημα στην Τουρκία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα μιλά στον τουρκικό τύπο και δίνει τη δική του μαρτυρία για τα όσα συνέβησαν την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016. Ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος Ιλγιάς Μπόζκουρτ δηλώνει ότι τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, οι μονάδες του τουρκικού στρατού τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο επίθεσης της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Μπόζκουρτ ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε το πραξικόπημα με ένα τηλεφώνημα της κόρης του. Στη συνέχεια, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο ίδιος δήλωσε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι πρόκειται για μια κίνηση 3-5 ατόμων που δεν γνωρίζουν τι πράττουν. Σύμφωνα με τον κ. Μποζκούρτ, αυτή η δήλωση εμψύχωσε τον κ. Ακιντζί, ο οποίος στην συνέχεια συνδέθηκε στις τουρκικές τηλεοράσεις και τάχθηκε με το πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια νύχτα, ο κ. Μποζκούρτ συνομίλησε και με τον Αρχηγό των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια κατάσταση, η οποία προκαλεί ανησυχία και αφορά τον τουρκικό στρατό που σταθμεύει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό των λεγόμενων Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων της Κύπρου, την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, οι τουρκικές δυνάμεις της νήσου εξέφραζαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο μιας εφόδου από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Για αυτό τον λόγο, ο τουρκικός στρατός εντατικοποίησε τις φρουρές και τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Ο κ. Μποζκούρτ δηλώνει τα εξής: «Οι ελληνοκυπριακές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις συνομιλίες μας από το τηλέφωνο και τον ασύρματο. Επικοινωνούν και προειδοποιούν (τις αρμόδιες μονάδες-αρχές). Λένε το εξής: Οι Τούρκοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ενδέχεται να μας επιτεθούν. Και εκείνοι φοβούνται».

Τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα που αναπαράγουν τις δηλώσεις του κ. Μποζκούρτ υπενθυμίζουν ότι στην Τουρκία κυκλοφορεί λίστα με 202 στρατηγούς, οι οποίοι, μετά το πραξικόπημα θα συνέχιζαν τα καθήκοντα τους.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Μποζκούρτ αφήνει να εννοηθεί ότι από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα κίνημα που δεν βρίσκει σύμφωνη την διοίκηση του στρατού. Επίσης, εκφράζει υποψίες για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Οργάνωσης του Γκιουλέν σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή