Newsletter

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Rolling Stone προς πώληση

Πωλητήριο «κρέμασε» στο περιοδικό Rolling Stone ο ιδιοκτήτης του Jan Wenner. To διάσημο για τα μουσικά του θέματα, και γενικότερα για την ποπ κουλτούρα του, περιοδικό ιδρύθηκε το 1967 στο Σαν Φρανσίσκο από τον Jan Wenner και τον μουσικοκριτικό Ralf Gleason. Στην πορεία των πενήντα χρόνων του εμπλουτίστηκε με θέματα από την πολιτική, σχόλια πάνω στην επικαιρότητα, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων όπως ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ συχνά φιλοξενούσε υπογραφές σπουδαίων συγγραφέων. Υπέστη πλήγμα στην αξιοπιστία του, όταν το 2014 δημοσίευσε μια ιστορία ομαδικού βιασμού στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η οποία –όπως αποδείχθηκε– βασιζόταν σε ψευδές ρεπορτάζ. Φοιτητές του πανεπιστημίου κατέθεσαν αγωγή και ο διευθυντής έκδοσης, που είχε εποπτεύσει το ρεπορτάζ, παραιτήθηκε.

140 χρόνια… Θανόπουλος

Το 1877, στην οδό Αιόλου, ο Παναγιώτης Θανόπουλος από την Ορεινή Αρκαδία ανοίγει το «λαμπρό» του εδωδιμοπωλείο, που έμελλε να γίνει η αφετηρία μιας σειράς αδιανόητων για την εποχή νεωτερισμών, στη δύσβατη πορεία προς τον εξευρωπαϊσμό του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Τη συναρπαστική ιστορία των 140 ετών της επιχείρησης ξετυλίγει το βιβλίο των Λυδίας Σαπουνάκη-Δρακάκη και Μαρίας Λουίζας Τζόγια-Μοάτσου με τίτλο «Από τα “εδώδιμα-αποικιακά” στα σούπερ μάρκετ» (εκδ. Καστανιώτη). Εξαιρετικό ανάγνωσμα, καθώς δεν περιορίζεται στην απλή παράθεση στοιχείων για την πορεία μιας επιχείρησης, αλλά παρουσιάζει ψηφίδες της ιστορίας του υλικού πολιτισμού της Αθήνα.

Για τη Νίκη Μαραγκού

Το King’s College London και η Βρετανική Σχολή Αθηνών οργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη. Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού». Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή