ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Σφάλμα» να απορρίψουμε την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα «μεγάλο σφάλμα», δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

Έπειτα από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε» τη Συμφωνία του Παρισιού

Αναφερόμενος, δε, στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε δεν «πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση», επισημαίνοντας ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτή.

«Αυτή η Συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση, μας δεσμεύει (…) δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδορς, σημειώνοντας ότι «σέβεται βαθιά την απόφαση των ΗΠΑ» και ότι η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή, «αλλά τα άλλα κράτη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ