Πόρισμα-καταπέλτης της ΤτΕ για την Πειραιώς

Πόρισμα-καταπέλτης της ΤτΕ για την Πειραιώς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας παρέδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορές που σχετίζονται με το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στο έγγραφό της, η ΤτΕ επισημαίνει σειρά πράξεων και παραλείψεων και περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα 32 στελεχών της Πειραιώς, που εμπλέκονται σε συναλλαγές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι στην Αρχή παραδόθηκαν οι αναφορές για συγκεκριμένες πράξεις, ενώ το πόρισμα, το οποίο δεν έχει παραδοθεί ακόμα, θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και φαίνεται ότι υπάρχουν ευρήματα και για παραβιάσεις των capital controls με τη μεταφορά (ως δάνειο) ποσού 170 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις αναφορές της ΤτΕ προς την Αρχή είναι και η υπόθεση μεταβίβασης, σε κυπριακή εταιρεία, πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μετοχοδάνεια και στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με πρώην στελέχη της τράπεζας.

Οι αποχωρήσεις

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από τον όμιλο αρκετά στελέχη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις.

Χθες η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί κανένα πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις Αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους. Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Δ.Σ. και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση. Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της», τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία αναφορικά με ελέγχους στην τράπεζα και ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της διακυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει σε δραστική αλλαγή του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης και σε μετασχηματισμό του διοικητικού συμβουλίου με έμπειρα ανώτατα τραπεζικά στελέχη από όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times απέδιδε την απομάκρυνση του Ανθιμου Θωμόπουλου από τη διοίκηση της Creditcom, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε έλεγχο που πραγματοποιούσε η ΤτΕ στην Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο κ. Θωμόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς μέχρι τις αρχές του 2015. Από την πλευρά του, ο κ. Θωμόπουλος σημειώνει ότι η πραγματική αιτία για την αποχώρησή του ήταν διαφωνία σε επίπεδο στρατηγικής, ενώ για το ζήτημα του ελέγχου σημειώνει ότι πρόκειται για παλαιό ζήτημα που έχει διευκρινιστεί εδώ και καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή