Παγκόσμια φιλόδοξη έρευνα για τον τρόπο που ο νους αποφασίζει

Παγκόσμια φιλόδοξη έρευνα για τον τρόπο που ο νους αποφασίζει

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπρεπείς νευροεπιστήμονες ξεκίνησαν μια προσπάθεια προκειμένου να αποκαλύψουν με ποιο τρόπο ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις. Η παγκόσμια προσπάθεια θα στηριχθεί σε 21 εργαστήρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκαλύψει για πρώτη φορά πού και πώς οι νευρώνες του εγκεφάλου λαμβάνουν τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο και καταλήγουν σε μια ανταπόκριση.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να βρουν τι συμβαίνει με λεπτομέρειες, τότε θα έχει οριοθετηθεί ένα τεράστιο βήμα στην κατανόηση μιας διαδικασίας που βρίσκεται στην καρδιά της ανθρώπινης ζωής και που τελικά έχει συνέπειες για την οξύνοια αλλά και την ελεύθερη βούληση. «Η ζωή έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων» παρατηρεί ο Αλεξάντερ Πουζέ, του πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι η μία απόφαση μετά την άλλη, σε κάθε κλίμακα, από την απλούστερη απόφαση μέχρι την πιο πολύπλοκη. Είναι στην πραγματικότητα η ουσία του εγκεφάλου».

Με χρηματοδότηση 14 εκατ. δολ. από το αμερικανικό Iδρυμα Σίμονς και το Ουέλκομ Τραστ, το εγχείρημα θα φέρει τους νευροεπιστήμονες μαζί σε μια εικονική ομάδα μελέτης η οποία ονομάζεται Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου. Οι μισοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν πειράματα και οι υπόλοιποι θα επικεντρωθούν σε θεωρητικά μοντέλα σχετικά με το πώς ο νους λαμβάνει αποφάσεις.

Πολύπλοκα προβλήματα

Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου γεννήθηκε από την ιδέα ότι πολλά από τα προβλήματα των νευροεπιστημών είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δεν μπορούν να λυθούν από ένα μεμονωμένο εργαστήριο. Αλλά και οι άνθρωποι που το ίδρυσαν ένιωθαν σύγχυση από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μελέτες σήμερα. Αν και πολλοί νευροεπιστήμονες εργάζονται στα ίδια προβλήματα, τα εργαστήρια διαφέρουν τόσο στα πειράματα όσο και στις αναλύσεις των δεδομένων κάνοντας, αδύνατη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων αλλά και τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.

«Συμβαίνει όλη την ώρα όταν διαβάζουμε μια εργασία, η οποία λαμβάνει διαφορετικά αποτελέσματα από τα δικά μας και δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει για βαθείς επιστημονικούς λόγους ή επειδή υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στον τρόπο με το οποίο διαχειριζόμαστε την επιστήμη», εξηγεί η Αν Τσέρτσλαντ, νευροεπιστήμονας που σχετίζεται με το πρόγραμμα στο Εργαστήριο Σπρινγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης.

Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου ελπίζει ότι θα καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα σφάλματα. Οι επιστήμονες του προγράμματος θα εργαστούν στα συγκεκριμένα προβλήματα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Τα ζωικά πειράματα, παραδείγματος χάρη, θα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο στέλεχος ποντικού και όλα θα αξιολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο. «Μόνοι προχωρούμε γρήγορα αλλά μαζί προχωρούμε περισσότερο», λέει η Τσέρτσλαντ.

Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Εγκεφάλου θα αναλυθούν με το ίδιο λογισμικό και θα διανεμηθούν στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος αμέσως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή