Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η Νορβηγία συχνά έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα μεταξύ της εκμετάλλευσης του άφθονου πετρελαίου της και της υιοθέτησης πολιτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος, ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να χρηματοδοτεί γενναιόδωρα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της, το Government Pension Fund, του οποίου οι αποδόσεις κατευθύνονται στην κάλυψη των αναγκών των επερχόμενων νορβηγικών γενεών. Σήμερα, τα περιουσιακά του στοιχεία πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι αυτοί που το διοικούν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ιδρύθηκε το 1996 για να δέχεται και να επενδύει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και, τελικά, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες όσων το δημιούργησαν. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο των επενδύσεων, δεδομένου ότι έχει στα χέρια του, κατά μέσον όρο, το 1,3% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο. «Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως το Ταμείο θα έφθανε το 1 τρισ. δολάρια, όταν το 1996 διοχετεύθηκαν σε αυτό τα πρώτα έσοδα από την πώληση πετρελαίου», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Government Pension Fund, Ιγκβε Σλίνγκστα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Ταμείου είναι ασύλληπτος. Τα περιουσιακά του στοιχεία από το 2002 13πλασιάστηκαν. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς σχεδόν το ήμισυ (συγκεκριμένα, το 45%) των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου προερχόταν από τις αποδόσεις των επενδύσεών του, ενώ το υπόλοιπο από τα κέρδη των τοποθετήσεων σε ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ιστορίας του Ταμείου έγιναν πολλές αλλαγές και τα πρώτα χρόνια του οι επενδύσεις αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο κρατικά ομόλογα. Σήμερα, το 65% των περιουσιακών του στοιχείων είναι μετοχές. Το 2011, όπως αναφέρουν οι FT, έκανε την πρώτη του επένδυση σε ακίνητα, και σήμερα η αξία του σχετικού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 30 δισ. δολάρια.

Αναπόφευκτα το Ταμείο καλείται να αντιμετωπίσει καινούργιες προκλήσεις, όπως το αν από δω και μπρος θα γίνονται επενδύσεις σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και υποδομές. Δεδομένου του μεγέθους του, το Government Pension Fund πρέπει να βρει και αντίστοιχα μεγάλες αγορές για να επενδύσει, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Κρατικό επενδυτικό ταμείο αναλόγου μεγέθους είναι το ιαπωνικό, το Government Pension Investment Fund, με 1,3 τρισ. δολάρια ή 144,3 τρισ. γιεν. Η Κίνα έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα περίπου 3 τρισ. δολάρια, ενώ και ιδιωτικοί επενδυτικοί οίκοι σωρεύουν τεράστια ποσά, όπως η BlackRock, με τα 5,7 τρισ. δολάρια, και η Vanguard Group, με τα 4,4 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Πάντως, δεδομένης της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των πολύ χαμηλών επιτοκίων, η διοίκηση του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου δεν είναι πολύ αισιόδοξη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Νορβηγίας Οστάιν Ολσεν προειδοποιεί ότι η πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» σημαίνει ότι το Ταμείο έχει μάλλον φθάσει και ξεπεράσει το ανώτατο σημείο ανάπτυξής του. Το 2016, η νορβηγική κυβέρνηση έκανε απευθείας αναλήψεις από το Govenrment Pension Fund πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ και φέτος αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει από τα κεφάλαιά του περίπου 9 δισ. δολάρια ή 70 δισ. νορβηγικές κορώνες.

Αν και οι ετήσιες αποδόσεις του Ταμείου διαμορφώθηκαν περίπου στο 8% την προηγούμενη πενταετία, σήμερα γίνεται αναθεώρηση και προβλέπεται απόδοση περίπου στο 3% – 4%. Κατά Ιγκβε Σλίνγκστα, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και αυτό ασφαλώς δεν ευνοεί ένα Ταμείο που έχει στα χέρια του το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως. Πάντως, έλαβε την άδεια να διευρύνει τις συμμετοχές του σε μετοχές στο 70% από το 60% του χαρτοφυλακίου του, μειώνοντας, αντίστοιχα, τις τοποθετήσεις σε ομόλογα και προσβλέποντας σε καλύτερες αποδόσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή