Άνοια: Ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται με τον χρόνο

Άνοια: Ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται με τον χρόνο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοια, στις διάφορες μορφές της, έχει εξελιχθεί σε μια κοινή ασθένεια, που πλήττει σχεδόν 50 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και τη Νόσο Alzheimer, είναι περίπου σε 200.000, αριθμός που αναμένεται ώς και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης της ασθένειας στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ. Για το σύνολο της Ε.Ε., το κόστος φτάνει τα 200 δισ. ευρώ και για τις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 157-215 δισ. δολ. (ποσό μεγαλύτερο από τις δαπάνες για τις καρδιοπάθειες ή για την αντιμετώπιση του καρκίνου).

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της άνοιας. Καθώς οι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων χωρών θα συνεχίσουν να γερνούν, η άνοια θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο Μάιο υιοθέτησε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την άνοια, καλώντας κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη διάγνωση της ασθένειας, την έρευνα και τη φροντίδα των ασθενών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer, η «Κ» συνεργάστηκε με την κορυφαία ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun για την ανάδειξη θετικών πρακτικών στην αντιμετώπιση της άνοιας. Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου της «δημοσιογραφίας του αντίκτυπου», που εστιάζει σε λύσεις σε σημαντικά διεθνή κοινωνικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή