Παυλόπουλος: Η σχέση της Κίνας με την Ευρώπη περνά μέσα και από την σχέση της με την Ελλάδα

Παυλόπουλος: Η σχέση της Κίνας με την Ευρώπη περνά μέσα και από την σχέση της με την Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, εγκαινιάσθηκε, απόψε, σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ), στην οποία διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος λόγω απροόπτου κωλύματος δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί στην έκθεση, από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη κ. Γεώργιο Γεννηματά.

Ο κ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του επισήμανε την στενή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την Οικονομία έως τον Πολιτισμό, και υπογράμμισε ότι «Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά, εν πολλοίς, μέσα και μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Οι δυο λαοί, ο Ελληνικός και Κινεζικός, έχουν αναπτύξει δύο από τους αρχαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς στην Ιστορία της Ανθρωπότητας» και πρόσθεσε ότι «Σήμερα συνεργάζονται, όλο και πιο στενά, όλο και πιο αποτελεσματικά, σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την Οικονομία έως τον Πολιτισμό. Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά, εν πολλοίς, και μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα» και ευχήθηκε αυτή η εξαιρετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σύγχρονες Ελληνο-σινικές σχέσεις να συνεχισθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω και στον τομέα του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «Εκθέσεις όπως η σημερινή και όπως αυτή που θ? ακολουθήσει στο Πεκίνο, δείχνουν τον δρόμο».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χαιρέτισε την είδηση ότι στο πλαίσιο της ανταποδοτικής έκθεσης που θα παρουσιάσει το «Μουσείο Ηρακλειδών» στο «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας» (ΜΕΤΚ), στο Πεκίνο, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018, με θέμα: «ΕΥΡΗΚΑ – Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» (ΕΜΑΕΤ), θα συμπεριληφθεί και λειτουργικό ομοίωμα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» (σε κλίμακα: 3:1), που θα κατασκευασθεί, ειδικά για το «Μουσείο Ηρακλειδών», από ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό την επιστημονική επίβλεψη των Καθηγητών, κ. Κυριάκου Ευσταθίου και κ. Γιάννη Σειραδάκη.

Αναφερόμενος στον Κινεζικό Πολιτισμό, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, μας είναι πλέον επαρκώς γνωστό ότι πολύ πριν η Δύση περάσει από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και στην συνέχεια κάνει την επιστημονική επανάστασή της, η Κίνα είχε ήδη στο ενεργητικό της μια πληθώρα αξιοπρόσεκτων εφευρέσεων και καινοτομιών. «Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση μπρούντζου και σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα και το πρυμναίο πηδάλιο είναι μερικά μόνον από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Κίνας» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε και τις αναφορές του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου της «Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» (ΕΜΑΕΤ) κ. Θεοδόσιο Τάσιο, ο οποίος υποστηρίζει ότι για την τεχνολογία ο Κινεζικός Λαός επεδείκνυε έντονο ενδιαφέρον ήδη από την 3η π.Χ. χιλιετία. «Οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι τεχνολογικές εφευρέσεις της Κίνας καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων, από τα μαθηματικά, την φυσική, την χημεία και την αστρονομία, μέχρι την γεωφυσική, την βιολογία, την γεωπονία, την ιατρική, την φαρμακευτική και την μηχανική.

Μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες πρώτοι παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, μελέτησαν το φαινόμενο του μαγνητισμού, ενώ υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την τιμή του π, του λόγου της περιφέρειας προς την διάμετρο του κύκλου» παρατήρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή