Διαβατήριο για τη δεθνή αγορά η εξαγορά της Mermeren

Διαβατήριο για τη δεθνή αγορά η εξαγορά της Mermeren

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνής παίκτης στην παγκόσμια αγορά μαρμάρων καθίσταται η «Παυλίδης Μάρμαρα» μετά την εξαγορά της σκοπιανής ομοειδoύς επιχείρησης «Mermeren» που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Σκοπίων και διαπραγματεύεται μέσω ΕΛΠΙΣ (ελληνικά πιστοποιητικά) και στην Αθήνα. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χριστόφορος Παυλίδης χαρακτήρισε σταθμό για την ελληνική εταιρεία την εξαγορά της «Mermeren», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ» αποκάλυψε ότι: α) η «Παυλίδης Μάρμαρα» δεν προτίθεται να προχωρήσει στη δημόσια εξαγορά της «Μermeren» για τη διαγραφή της από τα δύο χρηματιστήρια, β) η διάρκεια των συζητήσεων για την εξαγορά κράτησε δύο μήνες, γ) βασικός καταλύτης για να πουλήσει η ολλανδική εταιρεία «Stone Works Cooperatief», η οποία κατείχε το 88,4% της «Μermeren», ήταν η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα, δ) η διοίκηση της «Παυλίδης» θα διατηρήσει την εξαγορασθείσα εταιρεία ως αυτόνομη οντότητα κάτω από την ομπρέλα της μητρικής εταιρείας και ε) η ελληνική επιχείρηση υπολογίζει να επενδύει ετησίως 2-3 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία στα Σκόπια, όσα επενδύει και στη μητρική ελληνική εταιρεία.

Οι συνέργειες από την εξαγορά θα επιτρέψουν στη δραμινή επιχείρηση να εμφανίσει φέτος κύκλο εργασιών που θα φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 95% αφορά τις εξαγωγές. Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Παυλίδης» διένειμε φέτος 1 εκατ. ευρώ στους 400 εργαζομένους εκτός των μπόνους που είχαν δοθεί. Η «Παυλίδης», εκτός από το λατομείο και τη μονάδα επεξεργασίας στα Σκόπια, διαθέτει τρία λατομεία σε Δράμα, Καβάλα, Αλβανία, ενώ σύντομα αποκτά και λατομείο στη Βουλγαρία. Παράλληλα ο κ. Παυλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ανταγωνίστριας εταιρείας στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με έδρα τη Δράμα και αφετηρία τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, η «Παυλίδης» που ιδρύθηκε το 1980 πραγματοποιεί εξαγωγές σε περίπου 40 χώρες του πλανήτη, με κυριότερες αγορές αυτές της Κίνας, της ΝΑ Ασίας, του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, με κύρια αγορά το Μεξικό. Ηδη μετά την εξαγορά της «Μermeren» αναμένεται να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον τομέα της ενέργειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων 50 MW στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή