Έγγραφο Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού

Έγγραφο Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομερές έγγραφο με τις απόψεις του για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού υπέβαλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην χθεσινή συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Αυτό δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και επεσήμανε ότι υπάρχει «σωρεία εκκρεμοτήτων, οι οποίες θα πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση, η οποία θα είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής».

Επίσης, ανέφερε ότι διαβίβασε στον γενικό γραμματέα την άποψη για την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Σ' αυτήν, είπε, καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «τόνισα πως καθίσταται αναγκαίο η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, εάν πρώτο υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών, όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε προς τον γ.γ. ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, η λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κάτοικους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Επίσης, δήλωσε ότι έκανε σαφές προς τον κ. Γκουντέρες τη βασική αρχή πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα και το ότι οι προτάσεις, που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά δεν θεωρούνται ισχύουσες, εφόσον η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Η συζήτηση κάλυψε και την επικείμενη έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή