ΚΟΣΜΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός για τους Κούρδους

REUTERS, ΑΠΕ

Εφιπποι Κούρδοι σε διαδήλωση υπέρ του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, στο Αρμπίλ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους απέναντι από τα σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία, διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

«Αυτή η απόφαση για δημοψήφισμα, όπως και η υλοποίηση του δημοψηφίσματος, αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του ιρακινού Κουρδιστάν για ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. «Οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς στη Συρία και στο Ιράκ θα είναι κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να ακυρώσουμε μια τέτοια εξέλιξη στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ έγιναν λίγο πριν συγκληθούν, σε διαδοχικές συνεδριάσεις τους, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, όπου επρόκειτο να συζητηθούν οι κυρώσεις εναντίον της τοπικής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον Μασούντ Μπαρζανί, εφόσον επιμείνει μέχρι τέλους στο δημοψήφισμα.

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η τουρκική Βουλή προκειμένου να ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο την εξουσιοδότηση στον τουρκικό στρατό να επέμβει στο Ιράκ ή και στη Συρία «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Απαντώντας στον Γιλντιρίμ, ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, κορυφαίος σύμβουλος του Μπαρζανί, απέκλεισε το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία για την κουρδική ηγεσία και για το κουρδικό όνειρο της ανεξαρτησίας». Κουρδικές πηγές δεν απέκλειαν, ωστόσο, το δημοψήφισμα να αναβληθεί τελικά, καθώς οι πιέσεις στον Μπαρζανί γίνονται ασφυκτικές.

Χθες επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά το Αρμπίλ, έδρα της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων, ο Ιρανός στρατηγός Σολεϊμανί, αρχηγός επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης. Ο Σολεϊμανί κάλεσε τον Μπαρζανί να αναβάλει το δημοψήφισμα, υποσχόμενος μεσολάβηση της Τεχεράνης στη Βαγδάτη ώστε να γίνουν δεκτά σημαντικά αιτήματα των Κούρδων. Την ανησυχία του για την «εν δυνάμει αποσταθεροποιητική επίδραση» του δημοψηφίσματος εξέφρασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ