Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και η «μάχη της Κρήτης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και η «μάχη της Κρήτης»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη με αφορμή το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση αναδεικνύει, παράλληλα με την τρέχουσα επικαιρότητα, μια μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων με επίκεντρο τη Μεγαλόνησο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Κρήτη στην παρούσα φάση αποτελεί μια εκλογική εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς στο νησί συνυπάρχουν πολιτικά δεδομένα που δημιουργούν ένα ενδιαφέρον «κοκτέιλ».

Από τη μία είναι η πολύ ισχυρή κεντροαριστερή παράδοση του νησιού, όπως έχει καταγραφεί σε 15 εκλογικές αναμετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Η Ν.Δ. από το 1974 έως σήμερα έχει κατακτήσει την πρωτιά στην Κρήτη μόνο τρεις φορές και αυτό μόνο σε ένα νομό (Ρεθύμνης), με την τελευταία «επιτυχία» να καταγράφεται το 2007. Στις δύο δε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, προς τέρψιν όσων θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Αλ. Τσίπρα επικράτησε και στους 4 νομούς.

Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργούν ευνοϊκούς εκλογικούς συσχετισμούς υπέρ της Ν.Δ. Κατ’ αρχάς η μεγάλη δυσαρέσκεια του πολυπληθούς αγροτικού κόσμου του νησιού. Δυσαρέσκεια που μπορεί να μετατοπίσει κρίσιμες εκλογικές μάζες. Το δεύτερο είναι η εντοπιότητα και οι ισχυροί δεσμοί του Κ. Μητσοτάκη με τη Μεγαλόνησο, που είναι βέβαιο πως ανακατεύουν την τράπουλα και δίνουν αέρα στα πανιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια αναδρομή άλλωστε στις διπλές εκλογές του 2012 καταδεικνύει την κυβερνητική δυναμική που μπορεί να δώσει η Κρήτη στη Ν.Δ. Στις πρώτες εκλογές του Μαΐου όπου η Ν.Δ. δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση τα ποσοστά στη Κρήτη καταγράφηκαν ως εξής: 8,4% στα Χανιά, 13% στο Ρέθυμνο, 9,1% στο Ηράκλειο και 14% στο Λασίθι. Στις επαναληπτικές του Ιουνίου, όπου η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη προσχώρησε στη Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη τελικά πρωθυπουργός, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: 20% στα Χανιά, 24% στο Ρέθυμνο, 20% στο Ηράκλειο και 26% στο Λασίθι.

Η Κεντροαριστερά

Η εξίσωση θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν προστεθεί και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, ο οποίος εάν καταφέρει να επαναπατρίσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει σε εκλογικές ανατροπές ακόμη και στην κορυφή. Στην Πειραιώς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται στις 4 επίσημες –εκτός από τις ιδιωτικές– επισκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα στο νησί. Τούτων δοθέντων, εν πολλοίς αντικρουόμενων μεταξύ τους, η «μάχη της Κρήτης» είναι βέβαιο πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, οδεύοντας προς τις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή