Ο Ντράγκι προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια

Ο Ντράγκι προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στα κράτη-μέλη της. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB), που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως, παρότι η ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την αντιμετώπισή τους. Πέραν της Ελλάδας, το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θεωρείται ιδιαιτέρως ευάλωτο εξαιτίας του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.

O Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε ότι στις αδυναμίες περιλαμβάνονται τα προβλήματα διακυβέρνησης των τραπεζών, οι αναποτελεσματικές και κοστοβόρες διαδικασίες ανάκτησης χρεών σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τα κακοσχεδιασμένα προγράμματα που δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. O κ. Ντράγκι τόνισε σε ομιλία του ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανήλθε περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα ενέχυρα και οι προβλέψεις των τραπεζών, το μέσο ποσοστό κάλυψης των κόκκινων δανείων ανέρχεται στο 82% στην Ευρωζώνη. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, τα NPLs αντιπροσωπεύουν το 4% τoυ ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης έναντι μόλις 0,8% στις ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια του οικονομικού συνεδρίου που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στους παράγοντες που ευθύνονται για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αρχικά, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα, γνωστά ως IFRS 9, που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2018, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στη διάρκεια των μελλοντικών οικονομικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν νωρίτερα σε διαγραφές δανείων και να μην ανεχτούν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, τα νέα λογιστικά πρότυπα θα βοηθήσουν στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή