Κυπριακό, σκοπιανό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της ομιλίας Κοτζιά στον ΟΗΕ

Κυπριακό, σκοπιανό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της ομιλίας Κοτζιά στον ΟΗΕ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμετακίνητη θέση της Ελλάδας για κοινή λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ και την ανάγκη σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατονομάσει για άλλη μια φορά την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό υπαίτιο για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Κοτζιάς αφού συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γκουτέρες για την εκλογή του στην προεδρία της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που καλούνται τα κράτη να διαχειριστούν και στην ανάγκη να παραμείνει ο ΟΗΕ «επίκαιρος σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

Ο υπ. Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη την τελευταία δοκιμή και το παράνομο πρόγραμμα της Βορείου Κορέας για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων,  το οποίο όπως ανέφερε «υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» ενώ υπογράμμισε ως απαραίτητη τη δημιουργία διαύλων διαλόγου με τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Την ανησυχία του «για την άνοδο της εθνικιστικής ρητορικής στην περιοχή» εξέφρασε ακόμη ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποφεύγονται πράξεις  και δηλώσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα όπως υπογράμμισε «θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μίας  αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα. Η θέση μας είναι σαφής: ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, erga omnes.»

Αναφέρθηκε ακόμη στις σχέσεις με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, χωρίς αμφισβητήσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, «ο στόχος μας» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, «συνοψίζεται σε μία έννοια (concept), την οποία υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο: να καταστεί η Κύπρος ένα "κανονικό κράτος". Ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από ξένα στρατεύματα κατοχής, εξωτερικές εγγυήσεις και παρεμβατικά "δικαιώματα".»

Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών επέρριψε για άλλη μια φορά ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τον τερματισμό των συνομιλιών στον Κραν Μοντανα,που  όπως χαρακτηριστικά είπε «ήταν οι μόνοι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη που δεν συμμερίζονταν τον στόχο του "κανονικού κράτους".

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση επί του βασικού διεθνούς ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μόλις η Τουρκία επιδείξει σαφή βούληση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο πλαίσιο των παραμέτρων που όρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά», υπογράμμισε.

Ακόμη ο κ. Κοτζίας επισήμανε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη μίας θετικής, πολύπλευρης «ατζέντας συνεργασίας, με έμφαση σε συνέργειες και κοινές δράσεις, ιδίως μέσω του πολιτισμού, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ήπιας ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και άλλων τομέων όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και η έρευνα» καθώς και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, απευθυνόμενος στον κ. Γκουτέρες είπε: «Για την  Ελλάδα, δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική εκτός της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.   Υποστηρίζουμε απόλυτα τον πολιτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»

Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Κράτος του Ισραήλ, υποστήριξε ακόμη ο υπ. Εξωτερικών ενώ αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη τόνισε πως δεν υφίσταται στρατιωτική λύση στην κρίση της χώρας.

Για τον κοινό αγώνα των κρατών κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε πως η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των παικτών και η βελτίωση στον τομέα  ανταλλαγής πληροφοριών αποτελούν κεντρικό στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις ανάγκες των μεταναστών, και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος αυτού του ΟΗΕ θα παράσχει την αμέριστη συμπαράστασή της στην προσπάθεια του να εκπληρώσει το καθήκον του για δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και ευημερούς μέλλοντος

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή