Κόκκινη κάρτα στα ταξί της Uber έβγαλαν οι βρετανικές αρχές

Κόκκινη κάρτα στα ταξί της Uber έβγαλαν οι βρετανικές αρχές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός Λονδίνου τίθεται η Uber, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, διασυνδέει ιδιώτες οδηγούς αυτοκινήτων και επιβάτες. Η αρμόδια Αρχή για τις μαζικές μεταφορές στο Λονδίνο δεν ανανέωσε την άδειά της, με την οποία μπορούσε να διαθέτει στόλο οχημάτων και να εξυπηρετεί επιβάτες. Κατά την Αρχή, η εν γένει λειτουργία τής Uber ενέχει κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Η άδειά της λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και έχει δικαίωμα σε 21 ημέρες να προσβάλει αυτήν την απόφαση. Εν τω μεταξύ, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση και τελεσιδικήσει, η Uber μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός όμιλος τον τελευταίο καιρό προβαίνει στην υλοποίηση μεγάλων αλλαγών για να βελτιώσει την εσωτερική της λειτουργία αλλά και για να δείξει πιο ανθρώπινη εικόνα προς το ευρύ κοινό. Η Uber, όπως και ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Τράβις Καλάνικ, ακολουθούσε επιθετικό, συγκρουσιακό μοντέλο στο πώς έμπαινε στις αγορές, χειριζόταν τους υπαλλήλους της και συμπεριφερόταν στους οδηγούς της.

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια της Αρχής μεταφορών του Λονδίνου: «Η προσέγγιση της Uber και η συμπεριφορά της φανερώνουν έλλειψη εταιρικής υπευθυνότητας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών και τη δημόσια ασφάλεια». Αυτήν τη στιγμή, περίπου 40.000 οδηγοί και 3,5 εκατ. επιβάτες κάνουν χρήση της εφαρμογής της Uber στη βρετανική πρωτεύουσα. Η εταιρεία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης, δήλωσε ο επικεφαλής της Uber στο Λονδίνο Τομ Ελβιτζ, επισημαίνοντας πως οι Αρχές της πόλης με τη στάση τους περιορίζουν τις επιλογές μετακίνησης για τους καταναλωτές.

Η Uber έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές σε κάθε πόλη όπου δραστηριοποιείται, ακολουθώντας, ορισμένες φορές, παράτυπες και αθέμιτες μεθόδους. Παράλληλα, αμφισβητεί το παγιωμένο καθεστώς λειτουργίας τους, παραβιάζοντας κανόνες και ρυθμίσεις. Στο Λονδίνο προκάλεσε την οργή των οδηγών των παραδοσιακών μαύρων ταξί, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης. Εχουν γίνει πολλές καταγγελίες εις βάρος της Uber στη βρετανική πρωτεύουσα, επειδή οι οδηγοί της προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα, ενώ η εταιρεία δεν παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων της, όπως αναφέρει το BBC. Επιπλέον, οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται ως οδηγοί της διαμαρτύρονται για τις κακές εργασιακές συνθήκες. «Ολες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες, εναρμονιζόμενες με τις ισχύουσες υψηλές προδιαγραφές γενικά και ειδικά με εκείνες για την ασφάλεια των καταναλωτών», τόνισε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν.

Η Uber υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη Δανία και την Ουγγαρία, ενώ σε πολλές αμερικανικές πολιτείες βρίσκεται στα δικαστήρια με τις κατά τόπους αρχές. Ανοιχτά μέτωπα έχει ο αμερικανικός όμιλος και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για να διαπιστώσουν αν πρώην στελέχη της Uber στην Ινδονησία δωροδόκησαν αστυνομικούς. Ο λόγος ήταν για να τους επιτρέψουν να έχουν γραφεία σε μια ζώνη όπου δεν επιτρέπεται η επαγγελματική στέγη. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές γι’ αυτήν την υπόθεση και έχει απολύσει όσους φέρεται να εμπλέκονται σε αυτήν. Επιπλέον, με τη βοήθεια της εταιρείας νομικών συμβούλων O’Melveny & Myers επανεξετάζει όλες τις δραστηριότητές της στην προαναφερθείσα γεωγραφική περιοχή. Πέραν της υπό διερεύνηση δωροδοκίας, η O’Melveny & Myers εξετάζει και την υπόθεση βιασμού επιβάτιδος από οδηγό της Uber στην Ινδία, της οποίας το ιατρικό ιστορικό εξασφάλισε παράτυπα πρώην στέλεχος της Uber.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή