Πατατοπαραγωγός φρενάρει επένδυση 1 δισ. ευρώ της Google

Πατατοπαραγωγός φρενάρει επένδυση 1 δισ. ευρώ της Google

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πατατοπαραγωγός ενδέχεται να ακύρωσε επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, εξαιτίας της άρνησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα να πουλήσει το χωράφι του, ώστε να κατασκευάσει η Google κέντρο δεδομένων.

Τελικά, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου κατάφερε να κερδίσει τη «μάχη» με τον αγρότη και να τον πείσει να πουλήσει το χωράφι του. Ωστόσο, πλέον δεν είναι βέβαιο αν η Google εξακολουθεί να επιθυμεί να κάνει την επένδυση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Η κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου ανταγωνίζεται άλλες χώρες της Ε.Ε. στην προσπάθειά της να πείσει τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα να κατασκευάσει στα εδάφη του το επόμενο κέντρο δεδομένων του. Η επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ σημαντική για τη χώρα των 600.000 κατοίκων, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας και άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ωστόσο, επί μήνες η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου δεν ήταν σε θέση να βρει κάποιο μέρος για την κατασκευή του κέντρου δεδομένων, εξαιτίας της απροθυμίας ενός πολίτη που κατείχε ένα μικρό χωράφι στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Ετιέν Σναϊντέρ, αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, το επίμαχο χωράφι ανήκε σε τρία αδέλφια που το είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους.

Ωστόσο, ο ένας αδελφός είχε τσακωθεί με τους άλλους δύο και αρνιόταν να πουλήσει το μερίδιό του, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν. Τελικά, ο επίμονος ιδιοκτήτης υπέκυψε στην πίεση της κυβέρνησης, λέει ο κ. Σναϊντέρ.

«Δεν ήταν η τιμή το πρόβλημα για τον πατατοπαραγωγό… Υπήρχαν τρεις που είχαν κληρονομήσει το χωράφι από τους γονείς τους, αλλά δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Ο δύο ήθελαν να πουλήσουν και ο άλλος δεν ήθελε». Τελικά, συνεχίζει ο κ. Σναϊντέρ, «αποφάσισα να αγοράσουμε τα δύο τρίτα (του χωραφιού) και υπάρχει ένας νόμος που επιτρέπει να πάρεις και το υπόλοιπο ένα τρίτο. Στο τέλος ο επίμονος πατατοπαραγωγός υποχώρησε». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, η Google είχε συμφωνήσει τιμή για την αγορά του χωραφιού από τα τρία αδέλφια. «Η τιμή είχε συζητηθεί με αυτούς εδώ και αρκετό καιρό, διότι διαπραγματευόμαστε από την αρχή του έτους», λέει ο κ. Σναϊντέρ.

Η Google αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στους Financial Times αν θα προχωρήσει με την επένδυση στο Λουξεμβούργο ή σε ποια τιμή θα αγοράσει το οικόπεδο, λέγοντας ότι αρνείται να σχολιάσει «φήμες και εικασίες».

«Μου είπαν ότι αυτό που πρέπει να κάνω είναι να εξασφαλίσω το οικόπεδο. Τώρα είναι η σειρά τους να αποφασίσουν αν θα κάνουν την επένδυση», λέει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Η Google έχει ήδη τέσσερα κέντρα δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στη Φινλανδία και στο Βέλγιο. Τον περασμένο Ιούνιο, η αμερικανική εταιρεία είχε αγοράσει έκταση 73 εκταρίων στη Δανία έναντι 65 εκατ. δολαρίων, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή κέντρου δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή