Η επόμενη μέρα της Μέρκελ και της Ευρώπης

Η επόμενη μέρα της Μέρκελ και της Ευρώπης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη της Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής φαίνεται σίγουρη. Το ερώτημα που απομένει είναι με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει. Ενα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες αυξάνει τις πιθανότητες να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει 25,7%. Ενα χαμηλό αποτέλεσμα θα ενισχύσει όσους υποστηρίζουν ότι η συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ δεν συμφέρει. Η άλλη επιλογή για τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι η συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να επανέλθουν στο Κοινοβούλιο. Ομως, οι βαθιές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες καθιστούν τη συνεργασία αυτή δύσκολη και ευάλωτη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέρκελ ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την ενδυνάμωση της Ε.Ε. Από την πλευρά του, στην Αθήνα, ο Μακρόν μίλησε για μια «ισχυρή Ευρώπη» και μια «ευρωπαϊκή κυριαρχία», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται. Υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης. «Πρέπει να ξαναβρούμε το αλάτι αυτής της Ευρωζώνης, να δημιουργήσουμε μια ισχυρή διακυβέρνηση που θα μας καταστήσει κυρίαρχους, με έναν προϋπολογισμό, με έναν πραγματικά εκτελεστικό υπεύθυνο αυτής της Ευρωζώνης και με ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης στο οποίο η εκτελεστική εξουσία θα λογοδοτεί». Η θέση αυτή αποτελεί σημαντική στροφή της Γαλλίας υπέρ της υπερεθνικότητας. Σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό όραμα, η πρωτοβουλία είναι σημαντική.  Η ΟΝΕ πρέπει να ολοκληρωθεί με την οικονομική και δημοσιονομική ένωση. Η γαλλογερμανική συνεργασία θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος και το μέγεθος της εμβάθυνσης. Πρέπει, όμως, να συγκρατήσουμε ότι η ισορροπία δυνάμεων στις γαλλογερμανικές σχέσεις παραμένει σημαντικά ανισοβαρής υπέρ της Γερμανίας.

Στην εξωτερική πολιτική, ενδιαφέρον θα έχει εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση θα εμμείνει στη θέση για διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Σουλτς, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και ότι θα θέσει το θέμα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στους ηγέτες της Ε.Ε.

Στην πλειονότητά τους, οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι ανέφικτη. Η ανείπωτη επιθυμία τους, όμως, είναι την πρωτοβουλία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να την πάρει η Αγκυρα. Το ενδεχόμενο σπάσιμο των διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως η σύναψη ειδικής σχέσης είναι καίριο θέμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Οσοι αναμένουν ότι η τέταρτη θητεία Μέρκελ θα επιφέρει αλλαγή της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας θα διαψευσθούν. Εάν, μάλιστα, στην κυβέρνηση συμμετάσχουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το κλίμα θα επιβαρυνθεί. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το κόμμα έχει ταχθεί υπέρ του Grexit. Με άλλα λόγια, θα συρρικνωθεί περαιτέρω η οποιαδήποτε γερμανική διάθεση για εκπτώσεις, κυρίως στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Για την Ελλάδα, οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Η χώρα πρέπει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, καίριο στοιχείο της οποίας είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και η τήρηση των συμφωνηθέντων. Προϋποθέτει, επίσης, να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα βρεθεί «δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής» είναι θετική. Απομένει να υλοποιηθεί. Πόσο μάλλον που με τους ανταγωνιστές μας δεν παίζουμε με ίσους όρους. Δεν εννοώ το μισθολογικό κόστος. Εννοώ τα υπόλοιπα κόστη, το ενεργειακό κόστος, το κόστος του χρήματος κ.ά. Επισημαίνω ότι ο ΣΕΒ έχει παρουσιάσει πολλάκις στους υπουργούς της κυβέρνησης αναλυτικές θέσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία και μεταποίηση.

Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πώς θα επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο ΣΕΒ είναι έτοιμος και πρόθυμος να συζητήσει, αλλά και να συμβάλει εμπράκτως, ώστε αυτό να καταστεί δυνατό.

* Εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή