Αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας

Αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στην ιστορία των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτήν τη σημαντική στιγμή, το μήνυμά μου προς τους Ελληνες αλλά και προς όλους τους πολίτες των κρατών-μελών είναι ξεκάθαρο: η Βρετανία θέλει να είναι ο στενότερος και σπουδαιότερος φίλος και σύμμαχός σας τα χρόνια που έρχονται. Θέλουμε να δούμε τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ευημερούν η μία στο πλευρό της άλλης.

Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να λειτουργεί η δημοκρατία μας. Ο βρετανικός λαός θέλει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά του και αυτό σημαίνει να λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές στη Βρετανία από εκείνους που λογοδοτούν άμεσα στους Βρετανούς πολίτες.

Ομως, εξακολουθούμε να είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν στρέφουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. Ξέρουμε πως μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου.

Προφανώς και θα αλλάξουν πράγματα. Το καταλαβαίνουμε πως δεν γίνεται να αποχωρήσει η Βρετανία και να μείνουν τα πάντα ως έχουν. Δεν μπορεί να απολαμβάνει κανείς όλα τα οφέλη του κράτους-μέλους, χωρίς να έχει και όλες τις υποχρεώσεις. Ομως, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προς το κοινό μας όφελος.

Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο στενής οικονομικής συνεργασίας με μια νέα ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Και δεν ξεκινάμε από το μηδέν, όπως συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες – οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και την ημέρα της αποχώρησής μας.

Αρα το θέμα για εμάς δεν είναι πώς θα ευθυγραμμίσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο, αλλά τι θα κάνουμε με τις αλλαγές που ενδεχομένως επιθυμεί ένα από τα δύο μέρη.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει με τους πολίτες κρατών-μελών που ζουν στη Βρετανία και με τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. Σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στο Η.Β. θα ξαναπώ το εξής: θέλουμε να μείνετε, αναγνωρίζουμε την αξία σας και σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη βρετανική κοινωνία. Μία από τις βασικές μου προτεραιότητες κατά τη διαπραγμάτευση είναι να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσετε τη ζωή σας στη Βρετανία όπως και τώρα. Η συμφωνία με την Ε.Ε. σε θέματα δικαιωμάτων των πολιτών θα αποτελέσει νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ανεξαρτησία των βρετανικών δικαστηρίων ή για την επιμέλεια με την οποία θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των προσώπων.

Πράγματι, η Βρετανία θα στέκεται πάντα στο πλευρό φίλων και συμμάχων και θα υπερασπίζεται από κοινού την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο υποχώρηση από αυτή μας τη μακρόχρονη δέσμευση. Το ίδιο ισχύει και για θέματα ασφάλειας της Ευρώπης.

Η Βρετανία έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό άμυνας στην Ευρώπη. Διαθέτει ένα εκτεταμένο διπλωματικό δίκτυο, υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών διεθνούς επιπέδου. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με την Ε.Ε. για την προστασία των πολιτών μας, την προάσπιση των αξιών μας και της ασφάλειας της Ευρώπης. Προτείνουμε, λοιπόν, μια θαρραλέα νέα στρατηγική συμφωνία ως πλαίσιο για τη μελλοντική μας συνεργασία σε νομικά, δικαστικά θέματα και θέματα ασφάλειας: μια συνθήκη Η.Β. και Ε.Ε.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν ένοπλες επιθέσεις, τρομοκρατία και άλλες φυσικές ή μη καταστροφές.

Θέλουμε, επίσης, να μην υπάρχει αβεβαιότητα και σε ό,τι αφορά τα θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Κάποιες από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επ’ αυτού είναι υπερβολικές και δεν βοηθούν. Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να τακτοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας. Ομως, δεν θέλω οι εταίροι μας να φοβούνται ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή να λάβουν λιγότερα ως συνέπεια της απόφασής μας να αποχωρήσουμε. Κατέστησα σαφές ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έως τώρα ως κράτος-μέλος.

Οι στόχοι μας έχουν σκοπό να χτίσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση Η.Β. – Ε.Ε. προς όφελος όλων των πολιτών μας.

Για να γίνει η μετάβαση σε αυτή τη νέα σχέση με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, θα ήταν χρήσιμο για όλες τις πλευρές να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσουν η προετοιμασία και η εφαρμογή των νέων διαδικασιών που θα καθορίσουν τη μελλοντική μας σχέση – υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου δύο χρόνια.

Εχει υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος. Εάν συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας γρήγορα και με σεβασμό ο ένας στον άλλον. Ετσι, αυτή η περίοδος θα μείνει στην ευρωπαϊκή Ιστορία όχι ως το τελευταίο κεφάλαιο της σχέσης μας αλλά ως η αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας. Θα είναι η αφετηρία του κοινού μας μέλλοντος, με τη Βρετανία και την Ε.Ε. να εργάζονται από κοινού για την ευημερία και την πρόοδο όλων των πολιτών μας.

* Η Τερέζα Μέι είναι Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή