Νέα επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο

Νέα επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήση ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, σε μία νέα επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ προς το απομονωμένο βορειοκορεατικό κράτος, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα, λαμβάνοντας έναν εξαιρετικά «πολεμικό» τόνο. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Ουάιτ, σκοπός της πτήσης είναι να γνωστοποιήσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στη διάθεση του «ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής». 

Πριν από μόλις έξι μέρες, οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει σε άλλη μία επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος τους, απαντώντας στις τελευταίες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας,  όταν ένα ζεύγος αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-1Β και μαχητικών F-35 πέταξαν από κοινού με έξι νοτιοκορεατικά βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο. 

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να έχουν ανεβάσει τους τόνους, προσβάλλοντας ανοιχτά ο ένας τον άλλο και και προβαίνοντας σε ανοιχτές απειλές. 

Ενδεικτικά, στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, ο Τραμπ ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα, αν αυτό ήταν αναγκαίο για την άμυνα της χώρας του ή των συμμάχων της. 

Παρότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν σε διεθνή εναέριο χώρο, έφτασαν βορειότερα από οποιαδήποτε άλλη αποστολή τον 21ο αιώνα πέρα από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη της κορεατικής χερσονήσου, η οποία χωρίζει τον Βορρά από το Νότο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεντάγωνου. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή