Kανονικά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος διαμηνύει ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν

Kανονικά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος διαμηνύει ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο κουρδικός λαός του Ιράκ θα προσέλθει κανονικά στις κάλπες τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ (KRG), Μασούντ Μπαρζανί, εν μέσω διεθνούς και εγχώριου αναβρασμού, μόλις μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή του. 

 
Μιλώντας στην καθοριστική συνέντευξη τύπου αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για αύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο Μπαρζανί τόνισε ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στην επαύριο της ψηφορορίας, όπου θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με την τελευταία, αναφορικά με την υλοποίηση του αναμενόμενου «ναι» που φαίνεται ότι θα δείξει η κάλπη. 

 
«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε ποτέ πίσω σε αυτή την αποτυχημένη συνεργασία» με τη Βαγδάτη, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει εξελιχθεί σε ένα «θεοκρατικό, σεχταριστικό κράτος» και όχι σε μία δημοκρατική χώρα, όπως υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. 

 
Επιπλέον, ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ απέρριψε τα σενάρια και του φόβους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους συμμερίζονται ορισμένα γειτονικά ισχυρά κράτη του Ιράκ, όπως το Ιράν και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Μπαρζανί, το νέο κράτος που ενδέχεται να προκύψει θα «σεβαστεί τους κανονισμούς που αφορούν τα διεθνή σύνορα» και δεν θα επιδιώξει την ευρύτερη αναδιαμόρφωση των καθιερωμένων συνόρων της περιοχής. 

 
«Μονάχα η ανεξαρτησία μπορεί να επιβραβεύσει τις μητέρες των μαρτύρων μας», συνέχισε ο Μπαρζανί, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Κούρδων στον διεθνή αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν σε αυτόν. «Μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορεί να διασφαλίσουμε το μέλλον μας», κατέληξε. 

 
Ερντογάν-Ρουχανί: Το δημοψήφισμα θα προκαλέσει περιφερειακό χάος
 
Την ανησυχία τους για πρόκληση χάους στην ευρύτερη εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράκ, Χασάν Ρουχανί, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με αφορμή την προγραμματισμένη αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν. 

 
Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι η μη ακύρωση του δημοψηφίσματος θα φέρει χάος στην περιοχή και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που δίνουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». 
 
Στο μεταξύ, απαντώντας στη δέσμευση του Μπαρζανί για την αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από την αυτόνομη κουρδική περιφέρεια της χώρας να της παραχωρήσει τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων της, καθώς και των σημείων συνοριακού ελέγχου της. 
 
Επιπλέον, κάλεσε όλες τις ξένες χώρες να σταματήσουν να εμπορεύονται πετρέλαιο από την κουρδική περιφέρεια και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση για οτιδήποτε αφορά τα αεροδρόμια και τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν. 
   
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή