Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σαφές προβάδισμα 13 μονάδων της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σαφές προβάδισμα 13 μονάδων της Ν.Δ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η διαφορά που εξακολουθεί να χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας πως παρά τις πιθανές διακυμάνσεις που δημιουργούνται από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κεφαλαιοποιήσει μια σταθερή διαφορά. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6,5%. Κάτω από το (σημερινό) όριο του 3% είναι η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ με 2%, ενώ ακολουθεί το Ποτάμι με 1%. Ιδιαίτερα υψηλό ωστόσο είναι το ποσοστό που δεν δίνει καμία απάντηση και ανέρχεται σε 16%.

Η μέτρηση αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς διενεργήθηκε μετά τη ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τη σταθεροποίηση, όπως φαίνεται από τους δείκτες, της οικονομίας αλλά και τη θετική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τα ευρήματα της έρευνας, ωστόσο, για την παρουσία των δύο αρχηγών στη συμπρωτεύουσα γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο ερώτημα «ποιος σας έπεισε από τις εξαγγελίες του», ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 6%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης 19,5%. Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολογείται από το γεγονός στη γενική ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν σωστά, το 80% απαντά αρνητικά. Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν τα μεγάλα ποσοστά της απάντησης «δεν τον παρακολούθησα», με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 47,5% και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 41,5%.

Η ρύπανση στον Σαρωνικό

Στο άλλο τώρα μείζον θέμα των ημερών, τη ρύπανση του Σαρωνικού πάνω από τους μισούς πολίτες (συγκεκριμένα το 53,5%) θεωρούν πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουρουμπλής έχει πολιτικές ευθύνες και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Σε αντίστιξη, το 31,5% θεωρεί πως έπραξε τα δέοντα. Αρνητικό είναι το ισοζύγιο και για τις επενδύσεις, έναν τομέα που το Μαξίμου επιχειρεί ρελάνς το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, το 75,5% θεωρεί πως δεν υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον στη χώρα για την επιχειρηματικότητα.

Περνώντας τώρα στα της Κεντροαριστεράς, η μέτρηση του ΠΑΜΑΚ αποτυπώνει ένα προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται των ανθυποψηφίων της στη δημοτικότητα με 56% και ακολουθούν ο Στ. Θεοδωράκης με 53%, ο Γ. Καμίνης με 51% ο Γ. Μανιάτης με 43% και πιο πίσω Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Ραγκούσης με 40% και 32,5% αντίστοιχα. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται και ποσοτικά, καθώς στο ερώτημα «εσείς προσωπικά ποιον θα θέλατε για επικεφαλής του νέου φορέα» οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Φ. Γεννηματά 24%, Γ. Καμίνης 16% , Στ. Θεοδωράκης 15%, Γ. Ραγκούσης 8,5% και τέλος Γ. Μανιάτης 8%. Αξιοσημείωτο είναι πως το 58% δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις εξελίξεις στον χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή