Οι Ελβετοί απέρριψαν πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών

Οι Ελβετοί απέρριψαν πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάλλον αναπάντεχα, οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν την Κυριακή σε δημοψήφισμα την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, σημάδι τού πόσο δύσκολη είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μια Ευρώπη που γερνάει. Παράλληλα, οι Ελβετοί απέρριψαν και τη μικρή αύξηση του ΦΠΑ που είχε προτείνει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ελβετική κυβέρνηση φιλοδοξούσε πως οι πολίτες θα ενέκριναν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια των τελευταίων είκοσι χρόνων για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχε προειδοποιήσει πως τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι θα απειλούνται ολοένα και περισσότερο, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια δανεισμού. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα εγκρίνονταν από τους πολίτες με μικρή πλειοψηφία. Ωστόσο, στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης με ποσοστό 53% κατά και 47% υπέρ, γεγονός που την αναγκάζει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταθέσει νέες προτάσεις.

Η δέσμη μέτρων που απέρριψαν οι Ελβετοί πολίτες περιελάμβανε μεγαλύτερη ευελιξία για την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας μεταξύ των ετών 62 και 70. Περιελάμβανε ακόμη αύξηση του ΦΠΑ από το 2021, ώστε να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στόχος των προτάσεων ήταν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2030 και η συγκέντρωση επιπλέον συνταξιοδοτικών εισφορών. Μεταξύ άλλων, η πρόταση της κυβέρνησης αφορούσε σταδιακή μείωση της κατώτατης σύνταξης και σταδιακή αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων. Οι κρατικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους θα αυξάνονταν κατά 70 ελβετικά φράγκα τον μήνα. To όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα αυξανόταν σταδιακά από τα 62 έτη σήμερα στα 65 έτη, όριο που ισχύει και για τους άντρες. «Δεν είναι αυτό ζωή», παραπονέθηκε η σαρανταεννιάχρονη ταμίας περιπτέρου, η οποία έδωσε στο Reuters μόνο το όνομά της, Ανγκι. «Πας κατευθείαν από τη δουλειά στο νεκροταφείο», πρόσθεσε εξηγώντας την, προφανώς, αρνητική της στάση απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης. Ορισμένοι επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου είχαν επισημάνει ότι είναι άδικη η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ. Αλλοι Ελβετοί είχαν ταχθεί κατά της αύξησης των κρατικών συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές προτάσεις απλώς μετέθεταν το πρόβλημα για μερικά χρόνια, αντί να το επιλύουν. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 0,3% από το 2021 και να διαμορφωθεί στο 8,3%, αλλαγή που υπολογίζεται ότι θα απέφερε 2,1 δισ. ελβετικών φράγκων τον χρόνο έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή