NEWSLETTER

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από λευκή… σοκολάτα

To χρώμα της… σοκολάτας φαίνεται ότι είχε αρχικά ο διάσημος ήρωας του Ρόαλντ Νταλ από την ιστορία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας». Σύμφωνα με τη χήρα του συγγραφέα Φελίσιτι Νταλ, στο χειρόγραφο με τίτλο «Το σοκολατένιο αγόρι του Τσάρλι», ο μικρός Τσάρλι Μπάκετ ήταν μαύρος, όμως η ατζέντης του συζύγου της τον πίεσε να τον μετατρέψει σε λευκό. Μάλιστα, το ανθρωπόμορφο καλούπι σοκολάτας, μέσα στο οποίο παγιδεύεται το αγόρι στη συγκεκριμένη εκδοχή του βιβλίου, συμβολίζει τα ρατσιστικά στερεότυπα, δήλωσε η κ. Νταλ στoυς Νew York Times. Στο τελικό κείμενο, πάντως, ο συγγραφέας (που δεν ήταν γνωστός για την πολιτική του ορθότητα), αναπαράγει και ο ίδιος το στερεότυπο του χαρούμενου Αφρικανού σκλάβου στο πρόσωπο του Ούμπα Λούμπα.

Αναζήτηση vs Δημοσκόπηση

Ξεχάστε τις δημοσκοπήσεις. Για πραγματικά έγκυρες προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, οι στατιστικολόγοι θα έπρεπε να δίνουν περισσότερη σημασία στις διαδικτυακές αναζητήσεις των ψηφοφόρων κατά την προεκλογική περίοδο, υποστηρίζει ο οικονομολόγος και τέως επιστημονικός αναλυτής δεδομένων της Google Seth Stephens-Davidowitz, στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Everybody Lies: What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are» (εκδ. Bloomsbury). Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα ερωτήματα που θέτουν οι χρήστες του Ιντερνετ στο Google (όπως «πού να ψηφίσω;») αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τηλεφωνικές έρευνες. Παράλληλα, σκιαγραφούν ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό πορτρέτο της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν πραγματικά την κοινή γνώμη.

Εργαστήρια γραφής

Δύο λογοτεχνικά εργαστήρια αρχίζουν αυτή την εβδομάδα στο βιβλιοκαφέ «Εναστρον» (Σόλωνος 101): Το πρώτο, με εισηγητή τον συγγραφέα και σεναριογράφο Βαγγέλη Μπέκα, έχει την πρώτη του συνάντηση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., και εστιάζει στις βασικές φόρμες δημιουργικής γραφής, από το διήγημα έως το μυθιστόρημα. Το δεύτερο, το οποίο συντονίζει η ποιήτρια και μεταφράστρια Ευτυχία Παναγιώτου, απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση ή απλώς επιθυμούν να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στις 7 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες στο ergastirigrafis.wordpress.com. Κρατήσεις θέσεων στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210-38.28.161.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή