ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρα σύννεφα πολέμου πάνω από το Κουρδιστάν

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα γνωρίζει νέα κορύφωση με την κουρδική πλευρά και το Ιράκ να ανταλλάσσουν αυστηρά μηνύματα, σε απειλητικό τόνο.

Πριν από λίγη ώρα, η κουρδική πλευρά απέρριψε το αίτημα της Βαγδάτης σχετικά με την παράδοση όλων των αερολιμένων του Κουρδιστάν στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Η Βαγδάτη είχε δώσει στην κουρδική πλευρά μια παράταση τριών ημερών για την ολοκλήρωση της παράδοσης των αερολιμένων.

Μετά την νέα απόφαση της κουρδικής πλευράς, η Βαγδάτη αποφάσισε να κλείσει όλα τα αεροδρόμια του Κουρδιστάν για διεθνείς πτήσεις μέχρι την Παρασκευή.

Παράλληλα, ο Μασούτ Μπαρζανί επανέλαβε το αίτημα του για διάλογο με την Βαγδάτη, μια κίνηση που δεν φαίνεται να εντυπωσίασε την ιρακινή κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Εν τω μεταξύ, μια ανησυχητική είδηση έφτασε και από τα περίχωρα του Κιρκούκ, το οποίο την Δευτέρα ψήφισε «ναι» για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Σιιτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης και αναμένουν πράσινο φως για να μπουν στο κέντρο του Κιρκούκ. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι Σιίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων.

Νωρίτερα, ένας από τους ισχυρούς ηγέτες των Σιιτών του Ιράκ, ο Μουκνταντά Αλ Σαντρ είχε καλέσει τους Σουνίτες του Ιράκ σε διάλογο για να αντιμετωπιστεί από κοινού η «προκλητικότητα» των Κούρδων.

Διαφορετική ανάγνωση από Νταβούτογλου

Εν τω μεταξύ, σε μια σημαντική κίνηση, ο τέως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δίνει μια πιο διαφορετική ερμηνεία στις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδιστάν.

Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τα ιστορικά δεσμά που ενώνουν τους Κούρδους με τις υπόλοιπες ομάδες της περιοχές, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν ψύχραιμες αποφάσεις και να αποφύγουν την κορύφωση της έντασης.

Εξαιτίας αυτής της στάσης του, ο κ. Νταβούτογλου δέχεται πυρά από το ίδιο το κόμμα του.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ