ΚΟΣΜΟΣ

Κινήσεις Μόσχας και Δαμασκού για το Κουρδικό

REUTERS, TASS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη σκιά του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, έντονη κινητικότητα εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες και στη βόρεια Συρία, όπου τα τρία κουρδικά καντόνια, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα, οδεύουν προς τη δημιουργία ομοσπονδιακής δομής, χωρίς να αμφισβητούν την ακεραιότητα του συριακού κράτους.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, δήλωσε ότι η Δαμασκός «είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα της αυτοδιοίκησης με τους Σύρους Κούρδους μετά την τελική νίκη επί της τρομοκρατικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος». Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται ανοιχτή στην προοπτική μιας ορισμένης αυτονομίας των κουρδικών περιοχών, στο βόρειο τμήμα της χώρας – εξέλιξη, την οποία διεθνείς αναλυτές αποδίδουν εν μέρει σε πίεση της Ρωσίας.

Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καλωσόρισε την πρόθεση της Δαμασκού να ανοίξει διάλογο με τους Κούρδους. «Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πετύχει την εθνική συμφιλίωση και να δημιουργήσει άνετες συνθήκες για τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στο πλαίσιο μιας ενιαίας Συρίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία, Γιαν Εγκελαντ, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν νοσοκομεία σε περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ που ελέγχονται από ισλαμιστές αντάρτες. Σε δηλώσεις του από τη Γενεύη, ο Εγκελαντ είπε ότι οι επιδρομές συνδέονταν με επιθέσεις τζιχαντιστών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα εναντίον ρωσικών και συριακών στρατευμάτων στην πόλη Χάμα. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για τις φονικές επιθέσεις που έπληξαν τα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι τόσο οι αμερικανικές όσο και οι συρορωσικές δυνάμεις που μάχονται με τους τζιχαντιστές οφείλουν «να πράξουν περισσότερα ώστε να αποφεύγονται τυφλά πλήγματα εναντίον αμάχων».

Σωστικά συνεργεία που πρόσκεινται στην ισλαμική αντιπολίτευση, στο Ιντλίμπ, είχαν καταγγείλει τους Ρώσους ως υπαίτιους για τους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας ότι 152 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Την καταγγελία διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το συριακό πρόβλημα, Στέφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε χθες εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης για νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ