To ISIS «διεκδικεί» την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, 515 τραυματίες από επίθεση σε συναυλία

To ISIS «διεκδικεί» την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, 515 τραυματίες από επίθεση σε συναυλία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 58 νεκροί και 515 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης σε συναυλία country μουσικής στο Λας Βέγκας, το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του σερίφη της πόλης.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), μέσω του πρακτορείου Amaq, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης, ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη ανάμιξης της τρομοκρατικής οργάνωσης στην επίθεση, επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ τονίζουν ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο δράστης είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση ως «πράξη απόλυτου κακού», ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στο Λας Βέγκας την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο σερίφης της Νεβάδα ανακοίνωσε ότι δράστης ήταν κάτοικος της πόλης, ο οποίος έδρασε μόνος από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay. Οπως ανακοινώθηκε, ο Πάντοκ αυτοκτόνησε πριν πέσει στα χέρια των αστυνομικών, ενώ στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο, στο οποίο διέμενε από την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα όπλα.

Ο σερίφης επίσης πρόσθεσε ότι η αστυνομία εντόπισε ένα από τα οχήματα που ανήκε στον δράστη, ενώ εκτιμά πως έχει εντοπιστεί και η γυναίκα που καταζητούσαν οι αρχές και φέρεται να σχετίζεται με το συμβάν.

Ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, πιθανότατα δεν είναι ο τελικός, καθιστά την επίθεση την πλέον αιματηρή, μεταξύ ανάλογων περιστατικών, στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το περσινό μακελειό σε κλαμπ του Ορλάντο, που κόστισε τη ζωή σε 49 άτομα.

To ISIS «διεκδικεί» την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, 515 τραυματίες από επίθεση σε συναυλία-1

Το γράφημα του BBC δείχνει ότι το μακελειό στο Λας Βέγκας είναι η πιο αιματηρή επίθεση στην Αμερική από το 1991.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκε ένας ήχος που έμοιαζε με πυροτεχνήματα. Η μουσική σταμάτησε προσωρινά και ξανάρχισε μέχρι τη στιγμή που ο δεύτερος γύρος πυροβολισμών ανάγκασε το συγκρότημα να φύγει τρέχοντας από τη σκηνή. Χιλιάδες αναζήτησαν διέξοδο υπό τον ήχο των πυροβολισμών που σύμφωνα με μαρτυρίες έπεφταν ασταμάτητα για πάνω από πέντε λεπτά.
To ISIS «διεκδικεί» την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, 515 τραυματίες από επίθεση σε συναυλία-2

Ο Τζόζε Μπάγκετ, ηλικίας 31 ετών, κάτοικος Λας Βέγκας, δήλωσε ότι καθόταν μαζί με έναν φίλο του στο λόμπι του ξενοδοχείου Luxor όταν είδαν τον κόσμο να τρέχει σε κατάσταση πανικού.

Σε βίντεο από τον τόπο της επίθεσης που αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ φαίνονται οι θεατές της συναυλίας να πέφτουν στο έδαφος, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματου όπλου.

To ISIS «διεκδικεί» την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 58 νεκροί, 515 τραυματίες από επίθεση σε συναυλία-3

Στον απόηχο της επίθεσης οι αρχές του αεροδρομίου ΜακΚάραν του Λας Βέγκας προχώρησαν σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων.

Bίντεο από την στιγμή των πυροβολισμών:

Πηγή: REUTERS, AP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή