ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ισπανία: «Να σεβαστεί πρώτα το νόμο» ο Πουτζδεμόν αν επιθυμεί διαπραγματεύσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Υπέρ της μεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλωνίας και Μαδρίτης τάχθηκε ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας της Ισπανίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτή προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η στιγμή αυτή επιβάλει μεσολάβηση. Δεχθήκαμε πολυάριθμες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε και άλλες. Όλοι αυτοί που προσφέρθηκαν γνωρίζουν ότι είμαι έτοιμος για μια διαδικασία μεσολάβησης», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης. «Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί: Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας. Εντούτοις, το κράτος δεν απάντησε θετικά σε καμία από αυτές τις προσφορές».

Αμεση ήταν η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ισπανίας όπου τονίστηκε πως «αν ο Πουτζντεμόν επιθυμεί διάλογο ή διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της Καταλωνίας, χρειάζεται πρώτα να σεβαστεί το νόμο. «Αν ο Πουτζντεμόν θέλει συνομιλίες, ή διαπραγματεύσεις ή να στείλει διαμεσολαβητές, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται πρώτα να κάνει: να επιστρέψει στην νομιμότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα μάλιστα, ο Πουτζντεμόν επέκρινε τον βασιλιά της Ισπανίας ότι «αγνοεί σκοπίμως» εκατομμύρια Καταλανούς. Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τρίτη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ' κατηγόρησε τους επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλωνίας ότι καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία.

«Ο βασιλιάς υιοθετεί το λόγο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του (Μαριάνο) Ραχόι που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την Καταλωνία και αγνοεί σκοπίμως εκατομμύρια Καταλανούς που δεν σκέφτονται όπως αυτοί», συμπλήρωσε.

Η Καταλωνία αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα το οποίο η Μαδρίτη και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχουν χαρακτηρίσει παράνομο. «Ηδη νιώθω πρόεδρος μίας ελέυθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μία σημαντική απόφαση», είχε μάλιστα δηλώσει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δείξουμε το καλύτερο της χώρας μας, όταν οι θεσμοί της Καταλωνίας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο Πουτζντεμόν.

Πηγή:  REUTERS.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ