Αυξάνονται, αντί να μειώνονται, οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες

Αυξάνονται, αντί να μειώνονται, οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 588 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Αυγούστου, φθάνοντας το ποσό των 6,026 δισ. ευρώ έναντι  5,438 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν από 1,52 δισ. ευρώ, στα 2,1 δις ευρώ περίπου.

Ωστόσο το στοιχείο ανησυχίας είναι ότι δεν μειώθηκε, το ίδιο διάστηκα,  το σύνολο των οφειλών που έχουν Ταμεία, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και άλλοι φορείς του δημοσίου. Mαζί με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων του δημοσίου που παρέμειναν στο επίπεδο των 3,912 δισ. ευρώ, ο τελικός λογαριασμός έφτασε στα 6,026 δισ. Ευρώ,  το υψηλότερο ποσό στο τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή θέτει σε διακινδύνευση την εκταμίευση της δόσης των 800 εκ. Ευρώ από τον ESM, η καταβολή της οποίας συνδέεται αποκλειστικά με την ραγδαία μείωση των οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή