Στήριξη του Παυλόπουλου στον Συρίγο

Στήριξη του Παυλόπουλου στον Συρίγο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη συμπαράστασή του στον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελο Συρίγο εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καταδικάζοντας «απερίφραστα τις εναντίον του επιθέσεις από φασιστοειδή υποκείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε εκτός προγράμματος χθες το βράδυ τον κ. Συρίγο, και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την πρόθεση για την καταδίκη από όλα τα κόμματα της στοχοποίησης του πανεπιστημιακού. Τελευταία πράξη αυτής της προσπάθειας κατά του κ. Συρίγου είναι οι αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στο Πάντειο, στο Κουκάκι και στα Εξάρχεια, με τη φωτογραφία του κ. Συρίγου, και έλεγαν «Αυτός είναι ο φασίστας». Ολα ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο κ. Συρίγος επέπληξε φοιτητές –εκτός Παντείου– που έκαναν αφισοκόλληση στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του ιδρύματος, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα μια άλλη μικρή ομάδα φοιτητών να τον ξυλοκοπήσει. Ηδη, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα.

Χθες ο κ. Συρίγος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει, μεταξύ άλλων, «μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει». Και αφού περιγράφει τα γεγονότα και την αμέτοχη στάση της αστυνομίας, τονίζει: «Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του “πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;”. Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε».

Η στοχοποίηση Συρίγου προκάλεσε, επίσης, τα άμεσα αντανακλαστικά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χθες στο Πάντειο είχε απομακρυνθεί η πλειονότητα των αφισών, ενώ η πρύτανης του ιδρύματος Ισμήνη Κριάρη εξέφρασε, μιλώντας στην «Κ», «την έντονη αγανάκτηση των πανεπιστημιακών για την απίστευτη επιδείνωση του ακαδημαϊκού κλίματος». Μάλιστα, οι διδάσκοντες στο ίδρυμα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αφίσα η οποία έχει τοιχοκολληθεί σε κεντρικά σημεία του ιδρύματος και στοχοποιεί όσους διδάσκουν σε σχολές της Αστυνομίας και του Στρατού. Και αυτό, παρότι εμβληματικές μορφές του ιδρύματος (π.χ. ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φίλιας) διατράνωναν πάντα υπέρ του ανοίγματος των διδασκόντων στο Πάντειο σε άλλες σχολές και δη τις εν λόγω, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ακαδημαϊκής αναβάθμισης του προγράμματος σπουδών τους.

Χθες πάντως, ο κ. Συρίγος ολοκλήρωσε χωρίς παρατράγουδα το τρίωρο πρόγραμμά του, ενώ το ίδρυμα προσπαθούσε να αλλάξει σελίδα φιλοξενώντας ένα συνέδριο για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή