Μπαράζ e-επιθέσεων κατά του Κινήματος 5 Αστέρων

Μπαράζ e-επιθέσεων κατά του Κινήματος 5 Αστέρων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνεχείς διαδικτυακές επιθέσεις υφίσταται το Κίνημα 5 Αστέρων, που προπορεύεται στην κούρσα για τις βουλευτικές εκλογές του 2018 στην Ιταλία. Οι συλλογικές αποφάσεις μέσω Ιντερνετ βρίσκονται στο DNA της λειτουργίας του κόμματος που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο σε συνεργασία με τον γκουρού των υπολογιστών Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο. Μετά τον θάνατο του Καζαλέτζιο, υπεύθυνος των συστημάτων είναι ο γιος του, Ντάβιντε.

Τον Αύγουστο, άγνωστοι χάκερ εισήλθαν στην πλατφόρμα άμεσης δημοκρατίας του κόμματος, που είναι γνωστή με το όνομα Ρουσό και απέσπασαν μυστικά στοιχεία για τα μέλη και τους δωρητές του. Τον περασμένο μήνα, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου αρχηγού (εξελέγη ο 31χρονος Λουίτζι ντι Μάιο) έλαβαν μέρος μόνο 37.000 από τις 140.000 μέλη, καθώς πολλά μέλη δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο σύστημα.

Η περίπτωση του Κινήματος 5 Αστέρων καταδεικνύει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι πλατφόρμες διαδικτυακής δημοκρατίας όταν το λογισμικό με το οποίο «τρέχουν» είναι αδιαφανές (ιδιοκτησία της Casaleggio Associati) και όχι ανοικτού κώδικα. Η λειτουργία του λογισμικού καθορίζεται από μία εταιρεία 20 ατόμων, χωρίς δυνατότητα ελέγχου του συστήματος από την ευρύτερη κοινότητα των προγραμματιστών. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η επιλογή του κάθε μέλους παραμένει μυστική στους διαχειριστές της πλατφόρμας, ούτε ότι το κάθε μέλος ψηφίζει μόνο μία φορά. «Η δημιουργία συστήματος που θα προσέφερε τις ίδιες εγγυήσεις με τα χάρτινα ψηφοδέλτια είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο ειδικός στη διαδικτυακή ασφάλεια Κοράντο Τζουστότσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή