Κρ. Λίντνερ: Ο Σόιμπλε δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα

Κρ. Λίντνερ: Ο Σόιμπλε δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόγευση του τι περιμένει την Ελλάδα εφόσον σχηματισθεί κυβέρνηση στη Γερμανία με συμμετοχή του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών και ιδίως αν τη θέση του υπουργού Οικονομικών καταλάβει ο επικεφαλής τους, Κρίστιαν Λίντνερ, έδωσε ο τελευταίος χθες με συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Λίντνερ είπε ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα» και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τη μεσαία τάξη.

Μάλιστα, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ο κ. Σόιμπλε υπέκυπτε στις επιθυμίες της πιο «μαλακής» καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, θύμισε ότι αποδέχθηκε τελικά ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, παρότι στην αρχή δεν το ήθελε. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις θέσεις τους, ο κ. Λίντνερ σχολίασε ότι ο ίδιος θεωρεί πως οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να αποχωρούν από την Ευρωζώνη, παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός πλαισίου περί αφερεγγυότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λίντνερ μέχρι πρότινος ήταν υπέρ του Grexit. Σε συνέντευξή του, τον Μάιο, είχε πει ότι «μια προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης». Οπως εξηγούσε, αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, τότε πρέπει να αναδιαρθρωθεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός της Ευρωζώνης.

Mετά τις γερμανικές εκλογές, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση της παραμονής του ΔΝΤ σε αυτό και της εξασφάλισης της συναίνεσής του πως το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

«Ο Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο για πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής», είπε στη συνέντευξή του.

Ο κ. Λίντνερ έθεσε σαφώς θέμα αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν αυτός θα διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν συγκεκριμένες θέσεις έχουν οι πολιτικές.

Ο ίδιος εξέφρασε, εξάλλου, αμφιβολίες για το κατά πόσον ένας συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων θα μπορούσε να λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι απόψεις των δύο κομμάτων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι δηλώσεις αυτές του κ. Λίντνερ, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης στο θέμα της μετανάστευσης, ηχούν σαν μελωδία στα αυτιά του βαυαρικού CSU, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας στροφής της κ. Μέρκελ προς τα δεξιά. Ωστόσο, η εφημερίδα υποστηρίζει πως η κ. Μερκελ, η οποία τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τον χώρο του κέντρου στο πολιτικό φάσμα, δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τις θέσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή