Αυστηρή προειδοποίηση Ιράν προς Τραμπ

Αυστηρή προειδοποίηση Ιράν προς Τραμπ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.«Συντριπτική» απάντηση υποσχέθηκε να δώσει το Ιράν, εάν οι ΗΠΑ χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η δέσμευση αυτή της Τεχεράνης εκφράσθηκε μία εβδομάδα προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την οριστική απόφασή του για την ανάσχεση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Ο κ. Τραμπ αναμένεται να «αποχαρακτηρίσει» στις 15 Οκτωβρίου τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με τα σχέδια του Λευκού Οίκου, η Ουάσιγκτον δεν θα υπαναχωρήσει μεν από τη συμφωνία, προσφέροντας δε χρονική διορία 60 ημερών στο Κογκρέσο, έτσι ώστε αυτό να αποφασίσει για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαπράξουν το στρατηγικό αυτό σφάλμα, χαρακτηρίζοντας τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Εάν το πράξουν, η αντίδραση του Ιράν θα είναι σκληρή, αποφασιστική και συντριπτική και οι ΗΠΑ θα ευθύνονται για όλες τις επιπτώσεις της», είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασεμί.

Την ανησυχία του εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε ότι, αν και το Βερολίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει τη διπλωματική πίεση στην Τεχεράνη, δεν επιθυμεί να δει τη συμφωνία να καταρρέει.

«Η μεγαλύτερή μας ανησυχία αφορά τη Βόρεια Κορέα. Είναι εντελώς απίθανο η βορειοκορεατική δικτατορία να υπογράψει διεθνή συνθήκη με την οποία θα απαρνείται την κατασκευή πυρηνικών όπλων, εάν η μοναδική τέτοια διεθνής συνθήκη –αυτή με το Ιράν– τίθεται υπό αμφισβήτηση», είπε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές Ροματέ-Εσπάν εξέφρασε και αυτή την ανησυχία της για την προοπτική χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την κυβέρνηση Τραμπ.

«Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή σταθερότητα, η Γαλλία παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία, ικανή να οξύνει την παρούσα κρίση. Τα εμπλεκόμενα κράτη οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης», είπε η κ. Ρoματέ-Εσπάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή