Η εμπειρία της Σαντορίνης με μοντέρνο ρυθμό

Η εμπειρία της Σαντορίνης με μοντέρνο ρυθμό

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαντορινιός αγρότης Στέλιος Δρόσος δεν είχε σχέση με το τρέξιμο. Το ξεκίνησε έπειτα από παρότρυνση ενός φίλου και πέρυσι έλαβε πρώτη φορά μέρος στο Santorini Experience, τη μεγάλη συνάντηση αθλητικού τουρισμού που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου αντοχής 5, 10 ή 15 χλμ. και κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης και διεξάγεται στο νησί κάθε Οκτώβριο. Πέρυσι τερμάτισε πρώτος στα 15 χλμ.

«Μετά την τουριστική έξαρση του καλοκαιριού, αυτή η εποχή μάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε απ’ την αρχή το νησί μας. Ολο και περισσότεροι δένουν κορδόνια και ξεκινούν», έλεγε στην «Κ» το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά τη συμμετοχή του στη φετινή διοργάνωση, που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία (και για τον ίδιο, αφού τερμάτισε δεύτερος).

Οι συμμετέχοντες φέτος ξεπέρασαν τους 1.500 και προήλθαν από 40 χώρες, περισσότεροι από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Οι ντόπιοι, μέσω του Santorini Experience, αποκτούν ένα ερέθισμα για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους μέσω του αθλητισμού. «Θέλαμε ο κόσμος να αναπτύξει κι άλλα ενδιαφέροντα που να μην έχουν σχέση μόνο με τον τουρισμό. Μετά τις επιτυχίες των τοπικών αθλητικών ομάδων που ανεβαίνουν κατηγορίες, τα αθλητικά σωματεία μας μετρούν όλο και περισσότερα μέλη», λέει ο Λευτέρης Τζούρος, πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού-Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ), που συνδιοργανώνει μαζί με τον Δήμο Θήρας και τον όμιλο Active Media το Santorini Experience.

Ιδανικές συνθήκες

Οι συνθήκες για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές ήταν ιδανικές – η ζέστη έχει υποχωρήσει, το τοπίο είναι πάντα επιβλητικό και το παγκοσμίως διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης… συνεπές στο καθημερινό του ραντεβού, για να συντροφεύει τις απογευματινές βόλτες τους. Ο αδιαμφισβήτητος σταρ ανάμεσά τους ήταν ο διάσημος Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος (Dean) Καρνάζης, ο άνθρωπος που έχει καταρρίψει ρεκόρ αντοχής στα πιο δύσκολα τερέν του πλανήτη.

«Είναι εκπληκτικό! Ζω στην Καλιφόρνια που είναι υπέροχη, αλλά το ηλιοβασίλεμα εδώ κάνει τα γόνατά σου να κόβονται, διαπερνά την ψυχή σου. Ηταν δύσκολο να μη σκοντάψω γιατί ήθελα να κοιτάω συνεχώς αυτή την απέραντη θέα», έλεγε στην «Κ» λίγο μετά τον τερματισμό του στη διαδρομή των 5 χλμ., η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου ευεργέτη του νησιού, Αριστείδη Αλαφούζου.

Η δεύτερη πράξη του Santorini Experience γράφτηκε την επόμενη μέρα, στη θάλασσα της Καλντέρας, όπου περισσότεροι από 250 κολυμβητές διένυσαν κολυμβητική διαδρομή 1,5 μιλίου, από τον Σκάρο στο Παλιό Λιμάνι των Φηρών, όπου πλήθος θεατών περίμενε για να τους επιβραβεύσει για την προσπάθειά τους – ανεξαρτήτως της σειράς τερματισμού, όλοι στο Santorini Experience παίρνουν ένα μετάλλιο.

«Η θάλασσα είναι η χαρά μου, το φυσικό μου περιβάλλον. Ειδικά αυτή η διαδρομή είναι μοναδική», έλεγε η πρωταθλήτρια Κέλλυ Αραούζου που τερμάτισε τέταρτη – ακόμη μία ένδειξη ότι σε αυτούς τους αγώνες μετράει περισσότερο η χαρά της συμμετοχής, παρά η θέση στην κατάταξη.

Παιδικός αγώνας

Το μενού του Santorini Experience περιελάμβανε και παιδικό αγώνα δρόμου ενός χιλιομέτρου στο κλειστό γήπεδο των Φηρών – άλλωστε ένας από τους σκοπούς της διοργάνωσης, που μέσα σε τρία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα, είναι να βάζει το «μικρόβιο» του αθλητισμού στους αυριανούς πρωταθλητές μας. Ο έτερος σκοπός έχει να κάνει με την επιμήκυνση της σεζόν, σε ένα νησί που φιγουράρει μεν στην κορυφή των λιστών με τα δημοφιλέστερα του κόσμου, αλλά πλέον εκπέμπει SOS, επειδή οι υποδομές του δεν επαρκούν για τη μαζική εισβολή τουριστών που δέχεται τους μήνες της καλοκαιρινής αιχμής.

Αυτό ακριβώς έλεγε στην «Κ» και ο δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος. «Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο κόσμο, θέλουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν ώστε να αμβλύνουμε την πίεση των καλοκαιρινών μηνών. Τον Οκτώβριο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει περισσότερο τις ομορφιές του νησιού. Εχει χρόνο να δει την πραγματική ζωή, πίσω απ’ την Καλντέρα. Τα πανηγύρια, τις συνήθειες, τις παραδόσεις, να ακούσει τη ντοπιολαλιά» Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η καθιέρωση, ει δυνατόν από το 2018, ενός χειμερινού ημιμαραθώνιου αγώνα που θα διασχίζει την ενδοχώρα του νησιού, από την Οία στο Ακρωτήρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή