Πτώση στα χρηματιστήρια λόγω της αναταραχής στην Καταλωνία

Πτώση στα χρηματιστήρια λόγω της αναταραχής στην Καταλωνία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή στην Καταλωνία και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της εντός του πλαισίου του ισπανικού κράτους επηρέασε δυσμενώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ορισμένα δεν είχαν μεταβολές από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ άλλα εμφάνισαν περιορισμένες απώλειες ή κέρδη. Ειδικά ο δείκτης ΙΒΕΧ του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους με -1%, επειδή η Ισπανία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 1981. Κατά τις εκτιμήσεις της Μέρι Αν Χάρλι, αντιπροέδρου του βραχίονα παγίων εισοδημάτων της D.A. Davidson στο Σιάτλ, «εάν η Καταλωνία αποσχιστεί από την Ισπανία, θα προκληθεί αναστάτωση και θα πληγούν τόσο η ισπανική οικονομία όσο και η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικότερα». Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρή μεταβολή, στο Λονδίνο ο FTSEurofirst 300 με -0,2%, ενώ ο FTSE 100 με άνοδο 0,4% λόγω ευνοϊκής πορείας των τραπεζικών μετοχών της Βρετανίας. Στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε κάμψη 0,2% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με -0,6%. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν γένει αποδείχθηκαν κερδισμένες οι εταιρείες του κλάδου των καταναλωτικών ειδών με την αρωγή των δυναμικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου μεγάλων οίκων μόδας και ειδών πολυτελείας, όπως oι LVMH, Christian Dior και Kerina, που ελέγχει τον Gucci.

Στην αμερικανική αγορά επικρατούσε θετικό κλίμα πριν από το κλείσιμο με τους δείκτες να αγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ. Σε αυτό συνέβαλε η ανοδική πορεία των μετοχών του κολοσσού του λιανεμπορίου της Wal-Mart Stores, καθώς και των μετοχών ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ. Η Wal-Mart ανακοίνωσε πως περιμένει αύξηση των διαδικτυακών της πωλήσεων κατά 40% το προσεχές οικονομικό έτος. Οι ενεργειακοί όμιλοι επωφελήθηκαν από την πορεία του μαύρου χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 56 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,61%. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να μειώσει τις εξαγωγές της στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του ΟΠΕΚ, που αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου. Τέλος, ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε 0,46%, ενώ το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,55% στο 1,1803 δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή