Εξι, προς το παρόν, οι μνηστήρες για τη θέση του επικεφαλής στο Eurogroup

Εξι, προς το παρόν, οι μνηστήρες για τη θέση του επικεφαλής στο Eurogroup

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατόρθωσε να διατηρήσει τη θέση του παρά την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ, έπειτα από πέντε χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup, τελειώνει τον Ιανουάριο του 2018. Οι εκλογές για τη διαδοχή του έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2017.

Εντονη είναι η φημολογία σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ να εκφράζει ενδιαφέρον για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup σε περίπτωση που διατηρήσει τη θέση του μετά τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, πιθανοί υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της θέσης παραμένουν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμέγκνα. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η διαδοχή του κ. Ντάισελμπλουμ θα είναι καθοριστικής σημασίας και για τις μάχες που θα δοθούν για τη διαδοχή αφενός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφετέρου του προέδρου της ΕΚΤ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Για την κάλυψη των σημαντικότερων θέσεων σε μεγάλους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραδοσιακά λαμβάνονταν υπ’ όψιν πολιτικά και γεωγραφικά κριτήρια. Οι θέσεις μοιράζονταν μεταξύ υποψηφίων που προέρχονταν είτε από χώρες της Βόρειας, της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, ενώ σε νευραλγικά πόστα τοποθετούνταν πρόσωπα του συντηρητικού, του σοσιαλδημοκρατικού ή του φιλελεύθερου χώρου. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος θεωρείται από αρκετούς ομολόγους του ένας εκ των πλέον κατάλληλων, λόγω ειδικών γνώσεων, υποψηφίων για τη διαδοχή του κ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο ίδιος, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ενδιαφέρεται τόσο να καλύψει το κενό του κ. Ντάισελμπλουμ όσο να ενταχθεί στο επιτελείο της ΕΚΤ. Ειδικότερα, προσβλέπει στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, του οποίου η θητεία λήγει το 2018. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο κ. Ντε Γκίντος διασφαλίσει τη θέση που εποφθαλμιά στην ΕΚΤ, είναι πιθανόν ο υποψήφιος διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ να προέλθει από κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο για τη διαδοχή του κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσαν στο Blooomberg ότι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό έργο. Ο διάδοχος του κ. Ντάισελμπλουμ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε παγκόσμια συνέδρια και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή