Ατζέντα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: © Sean Landers, Captain Homer (Seven pipes for seven seas), 2016, © Courtesy of the artist and Rodolphe Janssen, René Magritte, The Discovery of Fire, 1934 or 1935,  © 2017, Charly Herscovici c/o SABAM.

// BΡΥΞΕΛΛΕΣ //

Ο αμφισβητίας (Έως 18/02/2018)

Στo Bέλγιο, τη χώρα όπου ο René Magritte (1898-1967) έζησε και πέθανε, η έκθεση «Magritte, Broodthaers & Contemporary Art» στο Royal Museum of Fine Arts ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων έργων του δημιουργού και της ερμηνείας τους από μοντέρνους και σύγχρονους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, ο καλός του φίλος Marcel Broodthaers ενσωματώνει καλύτερα από όλους τις ιδέες του, ενώ οι Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo και Gavin Turk δείχνουν έναν νέο τρόπο κατανόησης του Βέλγου σουρεαλιστή που αμφισβητούσε τις βεβαιότητες. Μέσα από 150 πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφίες, ταινίες κ.ά. αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πνεύμα του, που απασχολεί ακόμα και στις μέρες μας τον καλλιτεχνικό κόσμο.

fine-arts-museum.be


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: © Gerrit Berckheyde, View of Amsterdam City Hall, 1670 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

// AMΣΤΕΡΝΤΑΜ //

Ημέρες δόξας (Έως 27/5/2018)

Επιλέγοντας μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα της ολλανδικής «χρυσής εποχής» (1650-1670), η έκθεση «Dutch Masters from the Hermitage. Treasures of the Tsars» στο Hermitage Amsterdam παρουσιάζει 63 πίνακες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το State Hermitage της Αγίας Πετρούπολης και ανήκαν στον τσάρο Πέτρο και στη Μεγάλη Αικατερίνη. Παρότι οι Ολλανδοί δεν ανταποκρίνονταν στα κλασικά στερεότυπα της ζωγραφικής και θεωρούνταν κατώτεροι από Γάλλους και Ιταλούς, ο πλούτος που απέκτησε η βόρεια Ολλανδία τον 17ο αιώνα προκάλεσε έκρηξη στην τέχνη και πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν αξεπέραστα αριστουργήματα. hermitage.nl


Ατζέντα-3

Φωτογραφία:  ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ: © Robert Longo, American Bald Eagle, 2017 © Courtesy of the artist and Galerie Thaddaeus Ropac; London, Paris, Salzburg

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Ιστορικές μαρτυρίες (Έως 07/08/2018)

Η έκθεση «Proof: Francisco Goya, Sergei Eisenstein, Robert Longooffers» στο Brooklyn Museum παρουσιάζει τέσσερις αιώνες ιστορίας όπως την είδαν ο Ισπανός καλλιτέχνης Francisco Goya (1746-1828), ο Ρώσος σκηνοθέτης Sergei Eisenstein (1898-1948) και ο Αμερικανός εικαστικός Robert Longo (1953-) περιγράφοντας πολέμους και άλλες κοινωνικές μεταβάσεις. Οι καινοτόμοι δημιουργοί απεικόνισαν με διαφορετικές τεχνικές όσα καταγράφει συνήθως η δημοσιογραφία.

brooklynmuseum.org


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: © Edo Bertoglio, courtesy of Maripol.

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Ακατέργαστο διαμάντι (Έως 28/01/2018)

Η δυναμική του αυτοδίδακτου Basquiat (1960-1988) ασκεί τεράστια επιρροή έως σήμερα. Στην έκθεση «Basquiat: Boom for Real» στο Barbican, πίνακες, σχέδια, ταινίες και 15 έργα από την πρώτη του έκθεση στο PS1, που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά μέσα σε 35 χρόνια, δείχνουν το εύρος του δημιουργού.

barbican.org.uk


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣΙ: © Bruse Nauman, Human/Need/Desire, 1983 © Bruse Nauman/Artist Right Society (ARS)

// ΠΑΡΙΣΙ //

Εισαγωγή στη σύγχρονη τέχνη (Έως 05/03/2018)

Στο νέο, εμβληματικό κτίριο του Fondation Louis Vuitton η έκθεση «Being Modern: MoMA in Paris» μάς ξεναγεί μέσα από μια επιλογή 200 έργων στην ιστορία της συλλογής του MoMa της Νέας Υόρκης (από το 1929). Ορισμένα από τα έργα παρουσιάζονται στη Γαλλία για πρώτη φορά, όπως το χάλκινο «Πουλί στο Διάστημα» του Constantin Brancusi (1928), τα «Πανομοιότυπα δίδυμα» της Diane Arbus (1967) κ.ά.

www.fondationlouisvuitton.fr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή